Skip to content

Paddenstoelen brood

Met alle essentiële suikers

Bereiding

Schil en snipper de uien en knoflook. Wrijf/borstel de champignons schoon en snijd in kleine plakjes. Fruit uien, knoflook en paddenstoelen kort in een koekenpan in olijfolie. Doe het in een kom en meng dit vervolgens met alle andere ingrediënten, met uitzondering van de eieren. Des te fijner je de uien, zongedroogde tomaten en wortel snijd, des te steviger de structuur. Bij de paddenstoelen is het wel lekker als je af en toe een wat grover stukje proeft. Proef even en voeg naar eigen smaak nog iets van de ingrediënten toe. Als het lekker op smaak is, voeg je ook de geklutste eieren toe. Doe het in een ingevet cakeblik (eerst met bakpapier bedekken). Druk stevig aan met de bolle kant van een lepel en zet het 45-50 minuten in een voorverwarmde oven op 150 graden. Voor een stevige cake laat je het afkoelen en snijd je er plakjes van. Erg lekker bij een salade, gestoomde groenten, soep, als stevige borrelhap/tussendoortje etc. Door de combinatie van eiwitten is het een zeer voedzaam/machtig dus eet er niet te veel van en combineer het met flink wat groenten.

Ingrediënten

voor 1 brood
  • 2 flinke uien, heel fijn gesneden
  • 2 tenen uitgeperste knoflook
  • 250 gram fijngesneden Shiitakes, oesterzwammen en andere paddenstoelen
  • 4 a 5 eetlepels olijfolie
  • 2 volle eetlepels gedroogde kruiden (Italiaans, Provencaals of tuinkruiden)
  • 3-4 gram fijne
  • zeesla
  • 75 gram fijngehakte noten, gehakte geroosterde kikkererwten* of gedroogde linzencrunch**

* te koop in Toko’s

** als je een droogoven hebt kun je heel gemakkelijk zelf peulvruchten crunch maken. Zie omschrijving bij dit recept

  • 200 gram zeer fijn geraspte winterwortel
  • 5 a 6 zongedroogde tomaten
  • 125 gram geraspte oude schapen- of geitenkaas
  • 50-60 gram volkoren meel (haver, gerst, quinoa, kamut of rogge)
  • 150 gram boekweitgrutten
  • Peper en zout en eventuele verse groene kruiden naar smaak
  • 3 geklutste eieren

Eventueel nog een paar gram agar agar voor wat extra jodium en mineralen/sporenelementen

Gezondheidstips

Eigenlijk is brood een understatement: het is zoveel meer dan dat! Het is een ware boost aan communicatie stoffen. Een soort ‘communicatie-maaltijd-brood’ dus: het bevat alle essentiële suikers die onze cellen nodig hebben om effectief met elkaar samen te werken. We horen al jaren van alles over essentiële vetzuren, essentiële aminozuren maar nog steeds weinig over essentiële suikers. En dat betekent dat we ze gemiddeld genomen ook VEEL te weinig eten. Essentieel wil altijd zeggen dat ons lichaam het niet zelf kan aanmaken en dat we zijn aangewezen op onze voeding. Ook in het geval van essentiële suikers is het geen straf om ze te eten; ze zijn namelijk super lekker! Ik maakte er dit ongelooflijke lekkere, voedzame, maaltijdbrood mee. Ik kan flink wat voordelen noemen van dit brood, ik houd het bij 5:

– Allereerst de smaak en de bite: verassend lekker, vind ik. Je kunt uiteraard eindeloos variëren met de kruiden en specerijen voor net weer een ander smaakje. Daardoor kun je het ook bij allerlei lunch- en diner gerechten serveren. Het is zo voedzaam dat je met enkel groente of een flinke salade erbij een complete maaltijd hebt. Met 2 plakken van dit brood bij je avondmaaltijd heb je bijna 20 gram eiwit en 10 gram vezels te pakken.

– het brood heeft een lage Glycemische Lading. Super belangrijk voor een gezond gewicht, een evenwichtige stemming, het tegengaan van insulineresistentie en laaggradige ontstekingen, een gezond cholesterol etc.

– Kijk eens naar de ingrediënten in dit brood ten opzichte van een standaard brood van graan: wat een diversiteit en wat een boost aan beschermende stoffen en wezenlijk voedsel voor je darmbacteriën. Ons lichaam heeft dagelijks veel/diverse beschermende stoffen nodig maar in tijden van grote of chronische stress wat de aard van de stress ook is, zie mijn artikel over het Triage principe) heb je nog meer beschermende stoffen nodig. Stress geeft een overmaat aan vrije radicalen. Deze moeten in toom gehouden worden door antioxidanten/beschermende stoffen. En dus zouden we die volop moeten eten in tijden van stress.

– Het bevat alle essentiële suikers; bepaalde suikers als glucose en galactose krijgen we bovenmatig binnen. Andere bijna niet. Dit gaat ten koste van een goede communicatie tussen onze cellen. Lees hier het uitgebreide hoofdstuk “Essentiële Suikers’ uit mijn boek Weten van (h)eerlijk eten deel 2. Het zou fantastisch zijn als je dagelijks wat van deze essentiële suikers aan je menu toevoegt. Ook omdat de vezels waar deze essentiële suikers vaak zo rijk aan zijn een weldaad voor je darmflora en darmslijmvliezen zijn.

– het geeft je extra jodium door het zeewier, de eieren en eventueel de agar agar. Jodium kennen we allemaal voor een gezonde schildklierfuncties maar is zeker zo belangrijk voor een gezond immuunsysteem in de strijd tegen bacteriën en virussen. Klik hier voor het artikel over jodium.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.