Skip to content

Notenpasta kaneelbrood

Laat je brein niet verhongeren, voorkom insulineresistentie

Bereiding

Aan de slag

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakvorm (24 x 14 cm)met bakpapier. Als je noten gebruikt doe je deze in de foodprocessor en maal ze heel fijn. Als je lang genoeg doormaalt worden ze wat vettig. Klop de eieren los met een mixer en klop dan de baking soda, het zout en de agar agar erdoor. Daarna voeg je ook de notenpasta/gemalen noten toe met de rest van de ingrediënten. Mix alles nog even goed door elkaar. Zet de oventemperatuur terug op 140 graden. Doe het beslag in de bakvorm en bak het brood in 40 minuten.

Tip 1: Per 100 gram bevat dit brood circa 380 kcal, 32 gram vet (5,5 verzadigd, 17 gram enkelvoudig onverzadigd en 6,5 gram meervoudig onverzadigde vetzuren), 7 gram koolhydraten waarvan 2,5 gram suikers, 13,9 gram eiwit en 4,5 gram voedingsvezel.

Tip 2: **als je dit brood eenmalig maakt hoef je de agar agar en psyllium niet perse te gebruiken. Maar als je regelmatig je eigen brood bakt of weinig brood eet, is het van wezenlijk belang dat je voldoende jodium krijgt. In dit brood wordt jodium geleverd door vooral de agar agar, de kwark en de eieren. Als je dit brood eenmalig eet hoef je ook de psyllium niet toe te voegen. Maar volg je bijvoorbeeld een paleo- of ketogeen dieet met weinig vezels erin, dan is het erg belangrijk het wel te doen. Dit brood bevat, zelfs met deze hoeveelheid noten en psyllium erin, een fractie van de vezels van normaal volkoren brood. Aangezien de sleutel van je gezondheid in je darm microbioom ligt is dat iets om veel aandacht aan te schenken. Kies daarom voor een heerlijk groentebeleg op dit brood. Ook erg lekker met geraspte wortel salade. Of met alleen extra virgin kokosolie. Ook erg lekker! En ook dit kan ondersteunende eigenschappen hebben voor je darmgezondheid.

Ingrediënten

Ingrediënten voor 1 brood
  • 300 g notenpasta of gemengde noten en pitten*
  • 4 eieren
  • 5 gram baking soda
  • 4 gram agar agar** (zie bij tip 2 onder bereiding)
  • 3-4 gram Keltisch zeezout
  • 100 g volle yoghurt of kwark

*Dit brood volledig met notenpasta maken is een dure aangelegenheid. Maak het bijvoorbeeld met 150 gram notenpasta en 150 gram gemalen noten.(liever zonder walnoten ivm de oventemperatuur van 140 graden)

  • 5 gram kaneelpoeder
  • 3 gram nootmuskaat
  • snufje gemalen kruidnagel
  • 35-40 ml olijfolie
  • 15 gram psyllium** (zie hiervoor bij tip 2 onder bereiding)

Gezondheidstips

Voorkom insuline resistentie, laat je brein niet verhongeren

Als je chronisch verhoogde bloedsuikerspiegels hebt kan er insulineresistentie ontstaan. Door het constante hoge niveau van glucose en insuline wenden onze cellen een beschermingsmechanisme aan en worden als het ware ‘doof’ voor insuline. Zo worden ze steeds ongevoeliger voor insuline en laten uiteindelijk minder glucose, maar ook minder van alle andere voedingsstoffen binnen. Omdat de glucose niet meer wordt opgenomen in de cel blijft de glucosewaarde in je bloed hoog. Als ‘noodmaatregel’ wordt de glucose dan als (buik)vet opgeslagen in je lichaam. Maar de cellen in je lichaam en brein die deze glucose en voedingsstoffen nodig hebben ‘verhongeren’ dan als het ware. (Uitgebreide uitleg hierover vind je in mijn boek “Je brein vitaal – met elke hap een gezonde stap” en in mijn boek “Alles draait om je Hormonen”.

Insulineresistentie kan in zijn kielzog heel wat andere problemen met zich meebrengen zoals overgewicht, diabetes 2, chronische ontstekingen, hormonale klachten, klachten van het brein etc. Gelukkig zijn er voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan het voorkomen van insulineresistentie. Een deel ervan verwerkte ik in dit heerlijke brood.

3 belangrijke tips om het risico op insulineresistentie te verlagen zijn:

  • Beweeg dagelijks. Het liefst voor je ontbijt/voor de maaltijd
  • Stop met het eten van voeding met een hoge Glycemische Lading, zoals alle zoete tussendoortjes, frisdranken, bewerkt voedsel en snelle koolhydraten van tarwe(bloem), rijst, mais, gezoete ontbijtproducten etc. Ook het gros van het door ons gegeten brood heeft een hoge Glycemische Lading.
  • Eet voedingsstoffen met zink en chroom (zoals noten, zaden, pitten), olijfolie en andere Omega 9-vetzuren, jodium (ei, kwark, zeewier), kruiden en specerijen als kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, fenegriek etc. Ik heb een flink aantal ervan verwerkt in dit overheerlijke brood.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.