Skip to content

Noten-appeltaart

Gezond en lekker gaan hand in hand!

Bereiding

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine blokjes. Doe de scheut citroensap door de appels. Doe het amandelmeel in een kom. Kies je voor de helft gemengde noten dan haksel je deze tot meel in een hakselaar en je doet ze bij het amandelmeel. Hak de zonnebloempitten ook grof in een hakselaar/vijzel. Voeg deze toe aan het notenmeel. Doe vervolgens de eieren en de specerijen erdoor en meng het geheel tot een homogene massa. Zet de oven vast aan op 140-150 graden en smelt de roomboter/kokosolie in de oven en doe deze ook door het notenmeelmengsel. Voeg vervolgens de appel toe en kneed het geheel met je handen tot een smeuïge/homogene massa. Proef even en voeg eventueel nog iets citroensap, specerijen of wat zoet toe. Verdeel het over een bakplaat of een bakvorm, druk het goed stevig aan en bak het geheel in ca. 40 minuten af. Gebruik je kleine vormpjes houd dan ca. een half uur aan.

Ingrediënten

 • 650 gram geschilde, in stukjes gesneden appel (bij voorkeur Elstar of Goudreinet)
 • flinke scheut citroensap
 • 75 gram zonnebloempitten
 • 3 eieren
 • 300 gram amandelmeel (of nog lekkerder is het om 150 gram gemengde ongebrande noten in de hakselaar tot meel te malen en daarnaast nog 150 gram amandelmeel te gebruiken)
 • 4 volle theelepels speculaaskruiden
 • 1 volle theelepel gemalen kardemom
 • naar eigen smaak wat kokosbloesem- of palmsuiker of wat druppels stevia
 • 1 eetlepel roomboter of kokosolie
 • eventueel een snufje gemalen vanille

Gezondheidstips

De feestdagen heerlijk en gezond doorkomen met (h)eerlijk eten is echt mogelijk. Wat dacht je van deze taart boordevol voedzame, lekkere en gezonde stoffen. Een taart die door de samenstelling van de ingrediënten nauwelijks invloed heeft op je bloedsuikerspiegel (en dus niet de opslag van buikvet bevordert). Diëten in januari is echt niet nodig als je gezond en culinair de feestdagen ‘inricht’. Het enige dat je ervoor moet doen is zelf in de keuken je hapjes, taarten en maaltijden bereiden. Met gezonde vetten, langzame koolhydraten en suikers die weinig effect op je bloedsuikerspiegel hebben.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.