Skip to content

Nostalgische biscuitjes en meer lekkers

Bereiding

Meng eerst alle droge ingrediënten goed door elkaar en voeg dan de boter en amandelmelk toe. Kneed tot een deegbal. Voeg eventueel nog wat amandelmelk toe als het mengsel te droog is (erg afhankelijk van het meel dat je gebruikt). Zet het deeg ongeveer 20 minuten in de koelkast om het beter te kunnen verwerken. Verwarm de oven voor op 140 graden.

1) Maak er biscuitjes van: 

Leg het deeg op een stuk bakpapier. Doe dan huishoudfolie over het deeg en rol het egaal uit tot het overal ca. 3-5 mm dik is. Steek er koekjes uit met een ronde koekjes steker of een serveerring en leg ze op bakpapier op een bakplaat. Of maak er heel snel ‘ruige koekjes’ van: draai van het beslag circa 22 balletjes en druk deze plat op je bakpapier. Bak de koekjes in het midden van de oven in ca. 20 tot 30 minuten (afhankelijk van de dikte) lichtbruin en gaar. Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rekje.

2) Maak er pepernoten van:

Meng een halve theelepel kaneel en een theelepel speculaaskruiden door je beslag. Draai er circa 25-30 balletjes van. Leg ze op bakpapier en bak ze in ca. 30 minuten lekker krokant. Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rekje.

3) Maak er zandtaartjes van:

Gebruik per zandtaartje 30 gram beslag. Maak er een balletje van en druk deze plat. Leg het op een stukje bakpapier en doe het in een bakvorm zoals op de foto. Bak ze in 30-35 minuten op 140 graden. Je kunt ze vullen met wat je maar wil. Met fruit en noten, met kwark en fruit, met lemon curd en fruit etc. Leef je uit om een overheerlijk en origineel toetje, tussendoortje of ontbijt te maken.

Ingrediënten

Basisbeslag voor biscuitjes, peperboten, zandgebakjes
  • 125 gram volkorenmeel (meerdere soorten) of 5 granen meelmix*
  • 75 gram kastanjemeel
  • 20 gram oersuiker (sucanat)
  • snufje zout
  • 80 gram gesmolten roomboter/Ghee of extra virgin kokosolie
  • 60-70 ml amandelmelk (of water)
  • 2 gram natrium bicarbonaat

 

 

 

*Ik ben gek op een meelmix van gelijke delen (Westerwoldse) haver-, boekweit-, gerst-, rogge- en emmerkorn meel. Prima zelf te mengen of kant-en-klaar te koop. Maar wil je ze liever maken met granen die van nature geen gluten bevatten? Ik maak ze ook heel vaak met deze (Westerwoldse) 2-granenmeelmix met boekweit en naakte haver.

Of een meelmix van nog veel meer soorten meel zoals mijn negen-granen-meelmix. Maar eigenlijk kun je ze maken van nagenoeg alle volkoren melen die je in huis hebt.

Gezondheidstips

Voor deze koekjes gebruik je het best kastanjemeel. Dat is goed verkrijgbaar in natuurwinkels en webshops. Door de zoete smaak van kastanjes gebruik je bijna geen suiker. Tamme kastanjes bevatten flink wat resistent zetmeel. En dat is van ongelooflijk groot belang voor de aanmaak van boterzuur. Ga in de herfst op wildpluk om ze te verzamelen in de natuur. Blancheer ze, pel ze en vries ze in. Zo kun je jaarrond lekker bakken en kokkerellen met dit heerlijke zoete vezelrijke topvoedsel. Je ‘goede darmbacteriën’ te eten geven is van ongelooflijk groot belang voor je brein- en hormonale gezondheid. Zie ook deze artikelen erover: Psychobiotische bacteriestammen en Gezonde darmen voor gezonde hormonen. Maar ook om je immuunsysteem optimaal te laten functioneren. Lees er veel meer over in mijn magazine Mooi Eten – goed om te weten.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.