Naakte haver ‘risotto’ met paddenstoelen
Beta glucanen boost voor darmen en brein.
Bereiding
Kook de naakte haver (kan ook met quinoa of gerst) gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet het apart. Ik vind het lekker om de haver/quinoa met biologische bouillon gaar te koken. Pel en snipper de uien. Snijd de paddenstoelen in plakjes en de bleekselderij en knoflook in stukjes. Fruit de uien in de olie in een koekenpan. Bak de paddenstoelen een paar minuten mee en voeg dan haverroom, bleekselderij (of de andere seizoengroente) en knoflook toe. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Meng de paddenstoelensaus door de naakte haver/quinoa. Voeg de verse (on)kruiden toe. Breng op smaak met tamari, zeekraal zilt of peper en zout. Voeg eventueel nog wat extra room en olie toe en laat alles nog even goed doorwarmen. Spatel er op het laatst een paar flinke handen rucola door. En strooi er iets van de garneersuggesties over.
Ingrediënten
- 200 gram (naakte) haver-, gerstkorrels of quinoa/amarant.
- Flinke scheut olijfolie
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 3-4 stengels bleekselderij of ca. 150 gram tuinbonen of doperwten
- Minimaal 250 gram paddenstoelen: eekhoorntjesbrood, oesterzwammen, kastanjechampignons, Shiitakes
- 1 pakje haverroom à 250 ml
- Flinke hand verschillende verse kruiden (brandnetel, zevenblad, look-zonder-look, daslook, bieslook, lavas, als salie, rozemarijn, lavas of wat je maar in huis hebt/kunt plukken
- Evt. 1 eetlepel gemalen gedroogde eekhoorntjesbrood of ander gedroogd paddenstoelenpoeder
- 2-3 gram zeesla of wat zeewiervlokken
- peper en zout naar smaak. Maar nog lekkerder is het om het op smaak te maken met Tamari of Zeekraalzilt
- 75 gram rucola (of ook erg lekker: waterkers)
Garneer suggesties: lekker met een gepocheerd eitje, geroosterde noten & pitten, microgroenten, of feta.
Ook erg lekker met deze crunchy Dukkah.
Gezondheidstips
mooi-eten-lokale-keten/mooie-boer/producent/magische-japanse-shii-takes-uit-balkbrug.htmlEen paar jaar geleden kwam ik in contact met een Shiitake teler. Over onze ontmoeting en de meerwaarde van Shiitakes voor onze gezondheid schreef ik deze blog. We waren zo enthousiast over deze prachtige en heerlijke paddenstoel dat we ze inmiddels kleinschalig telen op Heerlijk Westerwolds Land. Zie de foto hieronder van onze eerste echte oogst in 2020. En inmiddels hebben we nog een leuke blog geschreven over een Shiitake teler in Balkbrug.
Het blijft bijzonder dat we zo weinig horen over het feit dat we onze weerstand zo kunnen beïnvloeden met voeding een leefstijl. Vezels (als beta glucanen) voor een gezonde darm en een gezond brein, vitamine D, selenium, vitamine C, zink, gezonde vetten, voldoende eiwitten etc: het zijn allemaal stoffen die ons immuunsysteem gebruikt om weerbaar te zijn. Zoals je in mijn blog kunt lezen bevatten vooral Shiitakes flink veel van deze stoffen. Werken aan je weerstand, aan gezonde darmen (dé zetel van je immuunsysteem) en aan een gezond gewicht (door o.a. onbewerkt voedsel en laagglycemisch te eten) is iets waar we écht elke dag zelf aan kunnen werken. Klik hier voor de tabel Glycemische Lading om te zien hoe gemakkelijk je snelle koolhydraten als bijvoorbeeld tarwe kunt vervangen door koolhydraten met veel minder effect op je bloedsuikerspiegel.
Haver, gerst en paddenstoelen zijn allen rijk aan bèta-glucanen. Deze hebben een belangrijke waarde voor het immuunsysteem in onze darm maar ook elders in het lichaam. Zie verder mijn artikel over boterzuur. Regelmatige consumptie verlaagt ontstekingswaardes als CRP (1) Minimaal 2 x per week paddenstoelen eten lijkt achteruitgang van het brein/neurodegeneratie tegen te gaan.(2) Wetenschappers denken dat dit te maken heeft met de stof ergothioneine die zowel ontstekingsremmend als antioxidatief werkt. Vooral oesterzwammen en Shiitake bevatten deze stof.
Nog meer lezen over de medicinale werking van Paddenstoelen? www.mycotherapie.nl
(1)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25866155
(2)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30775990
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.