Skip to content

Naakte haver met zoete aardappelsaus

Blijdschap voor je smaakpapillen en je spijsvertering

Bereiding

Kook de haver volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Schil de zoete aardappelen en kook ze met de rest van de ingrediënten voor de saus gaar (met uitzondering van de olijfolie). Pureer de saus en doe de olijfolie erbij. Rooster de noten en zaden in een droge koekenpan op een heel zacht vuurtje. Snijd de groentes in stukjes en laat het zachtjes beetgaar worden in een koekenpan. Maak op smaak met kurkuma, Tamari en een heel klein scheutje Ketjap. Of anders met totaal andere kruiden/specerijen als komijn, koriander, kaneel. Of de heerlijke Kerrie Madras van het Blauwe Huis (zie bij ingredienten)

Ingrediënten

  • 500 gram gekookte (naakte) haver- of naakte gerstkorrels

Saus

  • 500 – 600 gram zoete aardappel/winterwortel of pompoen
  • 500 ml water
  • 1 biologische kruidenbouillonblokje
  • 2 tenen knofook
  • ca. 25 gram verse gember (anders wat gemalen gember) ook erg lekker is de Kerrie Madras van Het Blauwe huis
  • scheutje olijfolie (of extra virgin kokosolie)
  • de rasp van een kleine biologische citroen of sinaasappel

Groente

  • ca. 500 gram groente van het seizoen per persoon (maar kies in elk geval voor wat uien). Als je voor wortel, zoete aardappel of pompoen als extra groente kiest, zorg dan dat deze beetgaar en niet zacht worden
  • olijfolie of Ghee
  • kurkuma, Tamari (anders zeekraalzout) en wat biologische Ketjap (of anders een beetje honing) om het op smaak te maken

Garnering

  • een handje geroosterde zonnebloempitten en cashewnoten.
  • een pluk kiemen (super lekker met zonnebloempit kiemen!). En heel mooi en passend Shiso (Perilla blaadjes). De komijn-achtige smaak en prachtig dieprode kleur maken dit gerecht nog feestelijker

Gezondheidstips

  • Naakte haver en een saus van zoete aardappel; geen toevallige combinatie van mij. Wel eentje die mij zeer aangenaam verraste qua smaak: ik had niet verwacht zo’n romige saus te krijgen van een zoete aardappel. De smaak van de gember maakt het (vind ik) nog lekkerder.
  • Al met al een top combinatie voor gezonde darmen: de naakte haver met zijn bèta glucanen, de zoete aardappel met flink wat mooie vezels en bètacaroteen en de gember voor een gezonde doorbloeding van de darm en een betere opname van voedingsstoffen. En natuurlijk niet te vergeten de knoflook en uien als natuurlijk antibioticum om ongenode gasten uit je darmen te weren. Ik heb er een gemakkelijk en favoriet recept bij!

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.