Skip to content

Multifunctionele groentebouillon pasta

Een mooie basis.

Darmen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 75 graden*. Schil de ui en snijd grof, was de wortel, prei, knolselderij, venkel, bleekselderij, koolraap en snijd grof. Maak de knoflook schoon. Breng de paddenstoelen in de azijn aan de kook, zet het vuur uit en laat weken. Pureer de groenten, paddenstoelen en zeewier en voeg de fenegriek en het zout toe. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid de massa er 1 cm dik over uit. Droog de massa in ongeveer 4 uur tot een stevige pasta, schep af en toe om. In een glazen pot in de koelkast is de pasta maximaal een jaar houdbaar. 1-2 eetlepels van deze bouillonpasta is voldoende voor 1 liter bouillon. Let op: deze bouillonpoeder/pasta lost niet op zoals veel andere bouillons. Je ziet nog stukjes en het wordt licht troebel, maar niet minder lekker.

*Als je een droogoven hebt: verdeel de pasta direct na het pureren over droogvellen en zet het in de droogoven. Afhankelijk van de hoeveelheid en de temperatuur is de pasta na zo’n 12-20 uur droog. Maal het fijn en bewaar in glazen potten op een donkere plek.

Ingrediënten

  • gebruik in totaal ± 2 kilo groenten
    600 gram ui
    300 gram wortel
    1 am prei
    1 kilo van de volgende groenten (wat je in huis hebt): knolselderij, knolvenkel, bleekselderij, koolraap, kool, pastinaak, pompoen
  • 1 bol knoflook
  • 50 gram gedroogde paddenstoelen
  • dl appelazijn
  • 30 gram zeewierpoeder of -vlokken zoals nori, wakame, hiziki, kombu, zeekraal
  • 2 eetlepels gemalen fenegriekzaad
  • 100-120 gram zeezout

Natuurlijke Histamineremmer

Allergieën en pseudo-allergieën als hooikoorts, netelroos, oedeem en andere heftige reacties van het immuunsysteem kunnen worden veroorzaakt door histamine. Ook slapeloosheid, rusteloosheid, tinnitus, hoofdpijn en migraine kunnen een link hebben met histamine. In veel kant-en-klaar voedsel zitten stoffen die als zogenaamde histamine-vrijmaker kunnen optreden. Ook in die gevallen kan je eigen bouillon maken een stap zijn.

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.