Skip to content

Muesli ontbijt koek/reep

Zo kun je onderweg toch je muesli ontbijtje eten

Bereiding

Variatie 1: Muesli ontbijt koek met kaneel

Doe de havermuesli in de blender en doe het vervolgens in een grote kom. Doe ook de bananen in de blender en pureer ze glad. Voeg de bananen samen met de rest van de ingrediënten toe aan de havermuesli (met uitzondering van het ei). Proef even en voeg naar hartenlust nog iets van de ingrediënten toe. Als het lekker op smaak is spatel je ook de geklutste eieren erdoor. Leg het op een vel bakpapier, doe er een stuk folie over en rol het met een deegroller plat, het lekkerst is om het zo dun mogelijk te maken. Kerf er repen in. Als je muesli met lijnzaad gebruikt zet je ze ca. 55-60 minuten in een voorverwarmde oven op 100 graden. Gebruik je muesli zonder lijnzaad dan zet je ze ca. 40-45 minuten in de oven op ongeveer 140-150 graden. Als je de koeken liever wat harder wilt laat je ze nog een kwartier langer in de oven.

Variatie 2: Omega 3 variatie, op hele lage temperatuur

Doe de havermuesli en pitten in een foodprocessor en maal het grof. Snijd de pruimen, abrikozen of vijgen in kleine stukjes. Meng het met de rest van alle ingrediënten. Proef even en voeg eventueel nog iets van citroen(rasp), zout, zuidvruchten of eventueel een heel klein beetje kokosbloesemsuiker toe. Verdeel het mengsel over 2 vellen bakpapier of 2 paraflex sheets van je droogoven. Maak het wat platter, leg er een stuk folie overheen en rol het uit zodat er een egale plaatkoek ontstaat. Zet het op maximaal 90-100 graden in de oven of doe ze in je droogoven. Keer het na 2-3 uur om en laat vervolgens ook de onderkant opdrogen. Snijdt in repen en bewaar ze koel, droog en donker.

Let op; dit gerecht is (vanwege de Omega 3 in het Chiazaad) alleen te maken in een hete luchtoven die 90-100 graden als minimum temperatuur heeft. Veel beter en energiebesparender maak je dit in een droogoven. Als je deze niet hebt kun je ook het Chia zaad en het eiwit poeder weglaten en kiezen voor 2-3 eieren die je erdoor klutst. Vervolgens kun je deze in ca. 40 minuten bakken in je oven op 140 graden.

Tip: Er zijn droogovens in vele maten en soorten. Ik werk zelf al jaren met de Excalibur 4 trays. Een handzame droger die ook nog eens heel weinig stroom verbruikt. Klik hier voor meer informatie over deze droogoven.

Ingrediënten

Variatie 1: Muesli ontbijt koek met kaneel

  • 250 gram havermuesli
  • 2 bananen
  • flinke scheut citroensap
  • rasp van een biologische citroen
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel gemalen citroengras (sereh)
  • snufje gember
  • eetlepel kokosolie (even vloeibaar laten worden als je de oven voorverwarmt)
  • 1 volle eetlepel boekweit
  • snufje zout
  • eventueel wat gedroogde cranberries of goji bessen
  • 2 eieren

 

 

Variatie 2: Omega 3 variatie, op hele lage temperatuur

  • 250 gram havermuesli
  • 50 gram pompoen- of zonnebloempitten
  • 80 gram heel fijn gesneden pruimen (of vijgen, abrikozen, goji bessen of anders cranberries)
  • 50 gram rijst proteïne maar je kunt natuurlijk ook een andere gebruiken, bijvoorbeeld een citrus peulvruchten proteïne of pompoenpit proteïne
  • een flinke scheut citroensap
  • 200 ml havermelk
  • 35 gram chia zaad
  • 10 gram johannesbroodpitmeel (bindmiddel uit natuurvoedingswinkels)
  • snufje keltisch zeezout
  • eventueel een beetje (biologische) citroenrasp

Gezondheidstips

Tip van Rineke: veel mensen vroegen me naar nog een recept met mijn havermuesli. Dit is erg gemakkelijk, voedzaam, snel en eenvoudig te maken. Ook prima als tussendoortje op sportieve dagen! Als je het lekker vindt, kun je ook kiezen voor de dubbele hoeveelheid zodat je (droog) oven niet onnodig vaak aan hoeft.

Tip van Rineke: wil je je darmfunctie wat extra ondersteunen, kies dan het liefst voor pruimen of vijgen vanwege hun hoge vezelgehalte.

Tip van Rineke: experimenteer ook gerust met een ander plantaardige proteïne poeder, ik weet alleen niet hoe het qua smaak uitpakt.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.