MOOI Zoetzuur
Basisrecept voor Rode Bieten in Zoetzuur
- Was de groenten, snijd ze in blokjes, ringen of plakken (het mooiste effect heb je door ze met de mandoline te snijden en kook ze in water bijna beetgaar. Laat alles goed uitlekken in een vergiet.
- Steriliseer de potten met kokend water, haal ze met een tang uit het water (raak de boven- en binnenkant niet aan met je handen) en laat ze uitlekken op een schone theedoek,.
- Breng de azijn met het water en eventuele kruiden/specerijen of zeewier aan de kook. Proef even en kijk of je iets van zoetigheid* wilt toevoegen. Voeg het zout toe. Voeg op het laatste moment de groenten toe en breng dit nog even snel aan de kook. Giet het kokendhete azijnmengsel met de groenten direct in de potten met behulp van een bewaartrechter (dan blijven de randen van de pot schoon en is de kans op bederf veel kleiner), sluit de potten goed af en laat ze ondersteboven afkoelen.
- Vergeet niet er direct een etiketje op te plakken met de naam, ingredienten en datum. Ook erg leuk om dit als geschenk cadeau te doen.
TIPS
TIP: zonder de broodnodige hygiëne in je keuken zullen al je inspanningen voor niets zijn. Bovendien kun je je gezondheid ermee belasten of schaden. Lees (oude) boeken of kijk of kijk op sites als weckonline.eu of You Tube hoe je veilig en schoon te werk gaat.
TIP: Gebruik ook alleen potten en deksels die helemaal intact zijn. Koop anders nieuwe (deksels) bij bijvoorbeeld de werkbij
TIP: suiker is niet alleen een smaakmaker, het is ook een conserveermiddel in jams, zoetzuur of geweckte voeding. Gebruik daarom altijd kleine potjes van 237 ml of nog kleiner. Na opening van je pot is het ook korter te bewaren in je koelkast dan een product met suiker.
TIP: wil je van witte azijn rode azijn maken? Voeg dan een paar verse klaproosbloemblaadjes aan je azijnmengsel toe. Haal ze eruit voor je je groente/azijnmengsel in de potten doet. Ook een flinke scheut vlierbessenoersap kan je witte wijn veranderen in een prachtige rode gloed.
TIP: je kunt zoveel experimenteren met smaakjes als je zelf wilt. Mijn favorieten om heerlijke smaken te creëren zijn: gember, kurkuma, dragon, rozemarijn, kardemom, kaneel, anijs-, venkel-, brandnetel- of roomse kervel zaden, steranijs, Djoeroek Poeroet blad, wakame, zeebanaan, seizoenpeperkorrels, mosterd- of korianderzaden, rasp van biologische citroen/sinaasappel (of de bio etherische olie ervan) Gebruik liever gedroogde dan verse kruiden omdat deze de houdbaarheid van je potten verhogen.
TIP: Inmaken of wecken van de zomerse overvloed is een perfecte manier om lekker, divers, betaalbaar en gezond te eten gedurdende het hele jaar. Het enige wat je hoeft doen is even wat tijd investeren om de zomerse overvloeden te verwerken. Zie ook mijn blog met bespaartips: “10 tips om waar voor je geld te krijgen in tijden van inflatie.”
Ingrediënten
- 800 gram kleine of grote rode bietjes(1)
- 200 gram witte, gele of rode uien(2)
- Eventueel wat kruiden/specerijen/zeewier
- 500 ml rode- of witte azijn
- 600 ml water
- Keltische zeezout naar smaak
- IETS ZOETS (3)
- Je kunt uiteraard ook voor hele andere groenten kiezen. Denk aan blokjes pompoen, snijbietstelen, koolrabi, rammenas, bloemkool, broccoli, radijsjes of wat je maar aan groenten hebt. Het staat altijd wel vrolijk om 2 of meerdere kleuren in je pot te zien.
- Ook uien kun je natuurlijk naar hartenlust vervangen door andere groenten of bijvoorbeeld Oost Indische Kers zaden.
- Suiker het meest gebruikte zoetmiddel. Maar wil je geen extra suiker toevoegen kies dan voor een paar blaadjes stevia, erythritol of gebruik toch een klein beetje oerzoet. Ook Yaconpoeder vind ik een fijne optie.
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.