Mediterrane Sla Soep
Een super simpel soepje, maar wat lekker! En een boost aan chlorofyl, antioxidanten, vezels en fyto-oestrogenen.
Bereiding
Fruit de uien en knoflook in olijfolie. Voeg na een paar minuten het water, de lupine/bonen en eventueel de stengel Kombu en de bouillon en kruiden toe. Laat koken tot de uien en Kombu gaar zijn. Blancheer in een ander pannetje de peulen/doperwten. Pureer de soep met een staafmixer en voeg dan de sla toe. Pureer direct en zet de soep uit. Voeg de pesto toe en proef. Als je de soep nog niet lekker op smaak vindt, voeg je nog iets van de ingredienten toe. Is het lekker op smaak dan kun je de geblanceerde peulvruchten toevoegen. Voeg eventueel nog een scheut olijfolie extra toe.
Ingrediënten
- 2 flinke uien
- 1 teen knoflook
- flinke scheut olijfolie
- ca. 200 gram gekookte lupine of witte bonen (evt. kant-en-klaar conserven*)
- 1 liter water
- Evt. 1 stengel Kombu
* let op: wilde (paarse lupine) is niet eetbaar en giftig voor een mens
- 30 gram Super Bouillon PUUR Rineke (of andere bouillon naar smaak)
- 1 volle eetlepel gedroogde dragon
- een paar eetlepels zeer fijngesneden verse rozemarijn
- 2 flinke kroppen sla
- 2 a 3 eetlepels groene pesto
- evt. een paar handjes geblancheerde verse peulen of doperwten
- Wat groene kruiden, microgroenten of kiemen als garnering
Gezondheidstips
“Een dag geen soep, is een dag niet geleefd”, voor mij dan. Zeker in een tijd dat groente goedkoper is omdat er ’s zomers veel is, kun je je slag slaan met het maken van dergelijke soepjes. Een simpele, snelle en overheerlijke manier om een shot aan vezels, antioxidanten uit kruiden en specerijen, gezonde vetten, chlorofyl en fyto-oestrogenen aan mijn voeding toe te voegen kan ik bijna niet bedenken. Zeker is een smoothie ook zo’n snelle manier. Maar warm voedsel is veel meer wat bij mijn spijsvertering past. Warm voedsel is ook aan te raden als je veel stress of een zwakkere spijsvertering hebt. Vijf belangrijke factoren in het oorspronkelijke/authentieke mediterrane dieet zorgen voor een minder grote kans op diabetes en het voorstadium van diabetes (insuline resistentie en metabool syndroom) De schatting is dat 1 op 2 mensen het stadium van insuline resistentie en metabool syndroom zal bereiken in zijn leven. Dit heeft grote gevolgen voor onze totale vitaliteit, onze hormonale gezondheid, onze gevoeligheid voor ontstekingen enz. Hieronder een paar redenen waarom een Mediterrane voeding het risico op deze klachten vermindert:
1.Het bevat veel beschermende stoffen. Zie ook deze tabel waarin de vooral de antioxidant capaciteit van kruiden en specerijen wordt belicht. En het bevat veel fyto-oestrogenen die de hormonale balans mee helpen bewaken.
2.Gezonde vetten en balans tussen de Omega 3, 6 en 9 vetzuren.
3.Voeding die weinig insuline activiteit van de alvleesklier vergt. Zo kan onze alvleesklier zich ook bezig blijven houden met zijn spijsverteringsfunctie. Klik hier voor het artikel met 12 tips voor een gezonde alvleesklier.
4.Veel vezels (waardoor niet alleen punt 3 wordt ondersteund, maar ook de darmfunctie en de aanmaak van boterzuur)
5.Het bevat veel chlorofyl: een weldaad voor onze darm- en levergezondheid.
Klik hier voor het filmpje dat er gemaakt werd over dit soepje.
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.