Mediterrane quinoa salade
Kleurrijk zomers genieten
Bereiding
Quinoa, 550 ml water en de haricots vert ca. 10-13 minuten koken (water is dan verdwenen) en af laten koelen. De mediterrane mix + het bouillonblokje in ca. 50 ml warm water laten wellen. Als het afgekoeld is ook de rest van de ingrediënten erdoor roeren. De zucchini en paprika’s wassen, halveren en zaadlijsten verwijderen. De waspeen schillen en in grove repen snijden. Besmeer allen met olijf- of rijstkiemolie, wrijf ze in met wat zeezout en grill ze beetgaar. Even af laten koelen en het vel van de paprika verwijderen. In grove stukken snijden en door de quinoa met bonen mengen. Ook de gegrilde waspeen en zucchini in lange repen snijden. Dan de dressing en de rozemarijn toevoegen aan de quinoa en een paar uur in laten trekken. Even proeven en desgewenst nog wat peper, zout of rozemarijn toevoegen. Leg de repen paprika, zucchini, en wortel over de quinoa salade. Garneer met eventueel nog wat pompoenpitten, pistachenoten of schijfjes avocado.
Ingrediënten
Voor de salade
- 250 gram quinoa
- 300-400 gram gram haricot verts of sperziebonen (anders peulen, doperwten)
- 1 rode ui (zeer fijn gesnipperd)
- 1 grote zucchini of courgette
- 1 a 2 rode puntpaprika’s
- 1 a 2 waspenen
- ca. 10-12 gram zeer fijn gesneden rozemarijn en tijm
- voor de garnering; een paar handjes geroosterde pompoenpitten, pistache noten of 1 avocado.
Voor de dressing
- 25-30 gram Italiaanse kruidenmix + 50 ml heet water
- 3 eetlepels koolzaadolie
- 1 a 2 eetlepels pompoenpit-, avocado- of pistache olie (afhankelijk van de garnering die je kiest)
- 1,5 biologisch bouillonblokje
- 3 eetlepel balsamico azijn
- 2 tenen geperste knoflook
Gezondheidstips
Tip à la Rineke: Door de quinoa, de pompoenpitten en de bonen/peulvruchten heb je prachtige en ook nog eens volwaardige eiwitten in deze maaltijd verwerkt. Wil je deze salade als vullende maaltijdsalade eten, kies dan als garnering voor avocado, pompoen- of zonnebloempitten, een lekkere granola, wat geroosterde pistachenoten etc. Voor het milieu zou het fantastisch zijn als iedereen een paar keer per week geen vlees eet. En nog fantastischer zou zijn ook een paar keer per week geen dierlijk eiwit te eten. Dat dit gemakkelijk kan en overheerlijk is, bewijst hopelijk deze fantastische salade.
Door deze kleurrijke salade krijg je een scala aan verschillende antioxidanten: elke kleur groente/fruit heeft zijn eigen specifieke beschermende werking in ons lichaam. Bovendien is een dergelijke salade een weldaad voor je zuur/base evenwicht en daarmee voor je energie! In de zomer komt dit evenwicht bij menigeen verder onder druk te staan door verzurende drankjes en voeding (zoete sapjes, cocktails, ijsjes, frisdrank, biertjes etc).
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.