Mediterrane Quinoa Plaattaart

Mediterrane Quinoa Plaattaart

Alsof je pizza eet!

Bereiding

Kook de Quinoa volgens de gebruiksaanwijzing. Pel de uien en knoflook en snijd (of haksel) deze heel fijn. Ontdooi de diepvries spinazie en laat het water weglopen (in het voorjaar en in de zomer kun je uiteraard verse spinazie of anders fijngesneden boerenkool, bloemkool en wat brandneteltoppen gebruiken) Doe de gekookte quinoa, groente en de rest van de ingrediënten (met uitzondering van de kaas en pesto) in een kom en proef even. Als het lekker op smaak is voeg je de eieren en de bakingsoda toe.  Voeg naar hartenlust nog iets van de ingrediënten toe. Verdeel het mengsel in 2 porties en spreid het mengsel uit op bakpapier en verdeel het over 2 bakplaten (van ca 26 x 37 cm) of 1 grote bakplaat. Egaal verdelen tot het een dikte heeft van ca. 1-1,5 cm.Plaat de bakplaten in het midden van een voorverwarmde oven op 140 graden zetten. Haal ze na ca. 25 minuten uit de oven. Zet de oven uit. Verdeel de kaas erover en zet nog heel even terug in de oven.  Laat een paar minuten staan tot de kaas gesmolten is. Haal ze uit de oven, besmeer ze met pesto en leg ze op een afkoelrooster. Garneer de plaattaart rijkelijk, zie serveer suggesties hieronder. Voor het opdienen nog een flinke scheut olijfolie erover sprenkelen en naar hartenlust de garneer suggesties erover verdelen. Serveer met een warme groente of een salade. Als je iets over houdt: koud is het ook een heerlijke lunch!

TIP: ga je een deel invriezen? Laat de pesto en de topping dan achterweg tot je de plaattaart gaat bereiden.

Tip: door de kaas er pas over te doen als je de oven al uit hebt ontstaan er veel minder AGEs. En dat komt een gezond hart-vaatsysteem ten goede.

Ingrediënten

Bodem plaattaart

  • 200 gram Volkoren quinoa (kies liever voor quinoa van Nederlandse teelt, zoals deze Westerwoldse quinoa
  • 100 gram meelmix (bijvoorbeeld mengsel van haver & boekweit)
  • 250-350 gram diepvriesspinazie of prei*
  • 100-125 gram fijngesnipperde ui
  • 1-2 tenen knoflook
  • 7-8 gram gemalen rozemarijn (je kunt ook zelf prima gedroogde rozemarijn malen)

* als er volop groene bladgroentes en/of brandnetels zijn kun je uiteraard verse groente gebruiken. In winter en voorjaar is de diepvries spinazie een goed alternatief. Maar ook een overschot aan courgette (wel fijn blenderen en zaadlijsten verwijderen) past prima in dit gerecht

  • paar draaien peper en ca. 12 gram zout (of 20-25 gram PUUR Rineke Super Bouillon)
    • 25 gram olijfolie olijfolie
    • 4 losgeklopte biologische eieren
    • eventueel 3 gram baking soda
    • 150 gram geraspte bio kaas
    • 180 gram groene pesto

    Topping

    Nog een flinke scheut olijfolie, geroosterde zonnebloempitten, noten, kiemen, wat verse groene kruiden, waterkers, rucola, kiemen, asperges, artisjokken, gegrilde paprika, zongedroogde tomaten, edelgistvlokken, olijven, wat mozzarella etc.

    Gezondheidstips

    Mijn absoluut favoriete keuken is de Mediterrane. En een goede pizza; echt niet te versmaden! Maar lekker en gezond moeten bij mij hand in hand gaan. En dat valt helaas een echte pizza toch af: witmeel zonder vezels en voedingsstoffen, bijna geen groente of beschermende stoffen, geen gezonde vetten, op zeer hoge temperaturen gebakken (zie weetjes over AGEs) en flink bloedsuikerspiegelverhogend. Daarom bedacht ik deze 'pizza' die deze negatieve eigenschappen achter zich laat en heel wat positieve met zich meebrengt: veel chlorofyl (pesto, brandnetel, boerenkool, spinazie, groene blaadjes), langzame koolhydraten, voldoende eiwitten (ei, quinoa etc), gezonde vetten (olijfolie) ruimschoots kruiden en op een gezonde temperatuur gebakken. En het mooie is ook, een overgebleven stuk 'pizza' is een fantastische lunch voor de dag erna.

    En wat ik nog leuker vind aan deze pizza: elk seizoen biedt andere groenten en kruiden. Zo kun je met dit basisrecept in elke maand van het jaar totaal iets anders op tafel 'toveren'. Klik hier voor mijn groentewijzer zodat je per maand kunt zien welke groentes beschikbaar zijn uit de koude kas of volle grond. Divers eten en divertarier worden is toch wel heel erg gemakkelijk, toch?