Mediterrane groente piadina
Een heerlijk recept om lekker lang te tafelen en eindeloos te variëren.
Bereiding
Doe alle ingrediënten in een kom, meng ze door elkaar en kneed er een soepel deeg van. Maak er 4-6 porties van en rol ze met een roller uit tot een ronde lap. Vergeet niet er bakpapier onder te leggen voor je het uitrolt. Doe een stuk plasticfolie over je portie voor je begint met uitrollen. Bak de piadina’s zonder vet aan beide kanten goudbruin, afhankelijk van de dikte zal dit 2 à 4 minuten per kant zijn. Als je ze wat harder wilt laten worden, kun je het wat langer bakken. Laat de pan in het begin even goed warm worden. Ik vind het lekker om ze, zodra ze uit de pan komen, te besmeren met de tomatensaus of pesto. Dan blijven ze wat soepeler. Maak er een paar meer en vries ze in (die niet vooraf besmeren). Voor gebruik even vochtig maken en eventueel licht opwarmen.
Tip: De piadina kun je niet oprollen: daardoor kun je er veel meer groentes en kiemen op kwijt.
Tip: Wil je ze gebruiken als een borrelhap? Kerf er dan parten in met een pizzasnijder voor je ze in de koekenpan doet (zie ook het video filmpje).
Ingrediënten
Wraps
- 500 gram meel (volkorenmeel; bijvoorbeeld 150 gram havermeel, 150 gram kamut-, spelt- of eenkoornmeel, 150 gram boekweitmeel en 50 gram Zonnebloempit- of pompoenpit proteine)
- 75 ml – 90 ml olijfolie
- 200 ml – 225 ml water
- 6 gram Keltisch zeezout
Piadina’s
- per persoon 1 wrap (voor de grote eters 1,5) GEEN MAIS-, TARWEBLOEM- OF KANT-EN-KLARE GLUTENVRIJE! Er zijn bio piadina wraps te koop van speltbloem en haver. Maar ze zelf maken betekent meer volwaardige ingrediënten
- 200 ml biologische tomatenpuree met 1,5-2 eetlepel(s) Mediterrane of Italiaanse kruidenmix, scheutje olijfolie en peper en zout. Of één potje biologische groene of rode pesto. Besmeren met een zelfgemaakte groene pesto (ik maak het vaak van allerlei groene kruiden) is natuurlijk ook erg lekker
- 300 gram seizoengroente per persoon (het liefst van alle kleuren, stomen of grillen)
- Een paar slierten zeewierspaghetti (even laten weken en dan meestomen met groente)
- Een bakje brocco sprouts, tuinkers of andere kiemen
- 1 rode fijngesnipperde ui
- een dressing van knoflook, 1,5 eetlepel olijfolie per persoon, 1 eetlepel hennepolie, peper, zout, balsamico azijn
- edelgist vlokken (1 a 2 eetlepels per persoon)
- 1 gepocheerd (of zacht gekookt) eitje per persoon of een paar eetlepels gehakte noten en/of wat geraspte geiten of schapenkaas
- een flinke hand verse/zeer fijngesneden kruiden (helemaal mooi als je voor stress remmende kruiden kiest; koriander, wat lavendelbloemen, citroenmelisse, citroenverbena etc.)
- als je geen zonnebloempitten proteïne in je piadine verwerkt, kun je wat geroosterde zonnebloempitten of boekweitkorrels over je piadine strooien
- en natuurlijk kun je ze, als je alleen de tomatensaus of pesto erover gesmeerd hebt, er een soort salade buffet van maken. Zet allerlei kommetjes met noten, zaden, kiemen, kruiden, radijsjes etc. op tafel en laat iedereen naar hartenlust zelf de ingrediënten kiezen.
Gezondheidstips
Veel meer antioxidanten en beschermende stoffen uit groente en fruit eten in tijden van stress is erg belangrijk. Onder invloed van stress worden er veel meer vrije radicalen in onze cellen gevormd. En die moeten worden afgebroken door beschermende stoffen. De kruiden, kiemen, verschillende kleuren groente en olie leveren je volop beschermende stoffen.
Onder invloed van stress heb je vooral extra behoefte aan: B vitamines (vooral B3 en B5), vitamine C, eiwitten, cholesterol, magnesium, zink en Omega 3. Al deze stoffen worden door je bijnieren extra verbruikt om jou door je stressvolle periode te loodsen.
Waar zitten deze vitaminen en mineralen in?
- B vitamines: in verse, onverhitte voeding (dus in de kiemen, rode ui, knoflook en verse kruiden)
- Vitamine B3 geleverd door Edelgist vlokken (zeer rijk aan B3), boekweit en paprikapoeder
- Vitamine B5 geleverd door ei en gehakte noten (vooral amandelen)
- Magnesium geleverd door boekweit, noten en haver
- Zink geleverd door noten (vooral amandelen), zeewier, haver, ei, Edelgist, boekweit, koriander, zeewier en zonnebloempit
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.