Skip to content

Mediterrane divertarier schotel

Voor ieder wat wils aan tafel. Dit recept respecteert ieders voedingskeuzes, zodat zowel vegetariërs, als veganisten aan tafel hun eiwitten kunnen kiezen.

Bereiding

Suggesties voor de topping

Een schaaltje feta, mozzarella, panir, hangop of veganistische witte kaas, tempé/lupeh, gestoomde kip, ansjovisjes, sardientjes, geroosterde noten/pitten/zaden of gepocheerde eieren. En nog wat lekkere antioxidanten extra, zoals een schaaltje olijven, artisjokken, asperges, kappertjes, zongedroogde tomaatjes, kiemen of microgroenten en nog wat extra vierge olijfolie en pesto. En eventueel nog wat tarwekiemen of edelgistvlokken voor extra B-vitamines. Zet ook nog wat extra balsamico, olijfolie, peper, zout en zeewieren op tafel.

Aan de slag

Als je gedroogde peulvruchten gebruikt, zet je ze een dag van tevoren in de week. Kook ze daarna volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als je conserven uit glas gebruikt, spoel je ze enkel goed af. Kook ook de volkoren graankorrels of pasta volgens de aanwijzing op de verpakking. Verhit de olijfolie in een hapjespan, fruit de ui en knoflook een paar minuten aan. Voeg de groenten toe en bak even mee. Draai de warmtebron iets lager en voeg een scheutje water toe. Stoof de groente beetgaar. Haal de pan van het vuur en voeg de pesto, zongedroogde tomaten, kruiden, peper en zout toe. Proef even en voeg eventueel nog iets van de ingrediënten toe. Op het laatst schenk je een scheut lekkere balsamico over je schotel. Kies vervolgens de ingrediënten voor je garnering, doe het in kommetjes, zet ze op tafel en laat iedereen zijn eigen keuze maken.

Ingrediënten

  • 350 gram gekookte peulvruchten
    (het liefst een mix van kleuren en soorten)
  • 350 gram gekookte graankorrels
    (zoals haver, gerst of kamut) of
    boekweit pasta
  • flinke scheut olijfolie
  • 3 fijngesnipperde rode uien
  • 2 fijngesneden tenen (zwarte) knoflook
  • 5 à 6 zongedroogde tomaten
  • 600 gram gesneden sperziebonen, wortel-,
    zoete aardappel- of pompoen stukjes,
    rode paprika, prei of koolreepjes
  • minimaal 100 gram groene pesto
  • een flinke hand verse kruiden
    zoals basilicum,
    oregano, rozemarijn en bieslook
  • peper, Keltisch zout of zeekraalzilt
    naar smaak
  • wat zeewieren (bijvoorbeeld zeesla of ook
    erg lekker
  • balsamico azijn

Gezondheidstips

Ik weet het: ik heb het al veel vaker geschreven: hoe diverser jij eet, hoe diverser jouw darmflora en hoe beter je bestand bent tegen een dysbiose en zo de kans op een harmonieus werkende darm vergroot. Een harmonieus werkende darm is dé troef voor een gezond immuunsysteem en een gezond brein. Een dysbiose leidt vaak, via kleine ontstekingsreacties, tot een zogenoemde hyperpermeabele darm, waardoor er allerlei ‘ongenode’ ziekmakers, niet goed afgebroken eiwitten, toxines etc. in je bloedbaan terecht kunnen komen. Bovendien daalt je immuuncapaciteit: je darmen (en vooral de conditie van je darmslijmvliezen) bepalen voor zo’n 80-90% jouw immuuncapaciteit. Je immuuncapaciteit wordt extra ondermijnd door alle ziekmakende stoffen (endotoxinen) die door hyperpermeabele darmen worden doorgelaten. Deze kunnen in je lichaam voor ontstekingen zorgen, zeker in je brein. Dat is dan ook de reden dat een dysbiose/hyperpermeabele darmen een link kunnen hebben met onder andere depressie, angsten, schizofrenie en onrustklachten als ADHD, waar deze systemische ontstekingen bijna altijd een rol lijken te spelen.1 Dit recept bevat flink wat gezonde vezels en vetten die, via de aanmaak van boterzuur, ontstekingen kunnen remmen. Ook de ontwikkeling van bacteriën als Bifido’s wordt hiermee in goede banen geleid. Voldoende Bifidobacteriën lijken een positieve rol te spelen allerlei klachten van het brein, onder andere omdat ze de werking en aanmaak van ons gelukshormoon dopamine verbeteren.

Wat ik het leukste aan dit recept vind is dat het ZO gemakkelijk is om je darmbacteriën verschillende voedingsstoffen voor te schotelen. Al je verschillende darmbacteriën hebben hele diverse voedselvoorkeuren. Grote onderzoeken die recent zijn uitgevoerd tonen aan dat de diversiteit van je darmbacteriën voor een groot deel je (brein)gezondheid en veerkracht bepaalt. Hoe meer diversiteit, des te beter je totale gezondheid en die van je brein bewaakt kunnen worden. Je zou kunnen zeggen dat je darmflora een kopie is van wat je eet. Wil je dus veel verschillende darmbacteriën? Wordt dan divertariër! Ook op het vlak van kleurvariatie in groenten, fruit en kruiden.

Nuancering: hoewel peulvruchten en granen oude granen als gerst en kamut prachtige vezels leveren voor je darmgezondheid kan het zeker zo zijn dat je ze tijdelijk niet mag eten als je een therapie volgt om een lekke darm weer te ‘repareren’. Gebruik dan alleen de haverkorrels of kies voor boekweitpasta.

Een mooie bijkomstigheid:

Dit recept respecteert ieders voedingskeuzes, zodat zowel vegetariërs, veganisten en carnivoren aan tafel hun eigen eiwitten kunnen kiezen. Bovendien vind ik het zo feestelijk en gastvrij, al die kleine bakjes. Ook is het een mooi voorbeeld van hoe je zou kunnen eten volgens het Planetary Health Diet: dierlijke eiwitten als kleine aanvulling op het dag-/ weekmenu. Goed voor jouw veerkracht en goed voor die van de aarde.

Divertarier

De mens van oorsprong ‘divertariër’: de diversiteit van ons voedsel was zeer groot en we aten simpelweg alles wat eetbaar was. Vooral omdat we geen andere keuze hadden. Ook al zijn we al lang geen oermens meer, ons lichaam, onze darmen en ons brein hebben nog wel dezelfde behoeften aan voeding(stoffen). Het dramatische verlies aan biodiversiteit en het tempo waarin dit gaat, heeft grote gevolgen voor de gezondheid van mens, milieu en natuur.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.