Skip to content

Mediterrane champignons

Het alternatief voor een broodje kaas

Bereiding

Maak de champignons schoon met een borsteltje of keukenpapier. Pel de uien en knoflook en snipper ze fijn.

Verhit de olie zachtjes in een pan en voeg ui, knoflook, zongedroogde tomaatjes, Italiaanse kruiden en rozemarijn toe. Laat een paar minuten zachtjes stoven en voeg dan de champignons toe. Witte champignons niet bruin laten worden. Laat het geheel nog een paar minuten sudderen. Neem de pan van het vuur en breng het gerecht op smaak met zout (of tamari) en peper. Doe ook de scheut balsamico-azijn erbij (of spray het erover) en roer alles nog even door. Laat nog een half uur staan om de smaken lekker in het gerecht te laten trekken. Serveer het lauwwarm of koud. Verdeel de groene blaadjes over de borden en schep de champignons over de borden. Snipper er nog wat verse peterselie over. Serveer er een kop soep bij en eventueel een paar stukjes bruschetta en je hebt een heerlijke lunch!

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 500 gram (kastanje)champignons
  • 3 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels heel fijn gesneden zongedroogde tomaatjes
  • 1 koffielepel Italiaanse kruiden (meer kan ook)
  • 1 koffielepel rozemarijn heel fijn gesneden (meer kan ook)
  • peper en zout uit de molen (of een scheutje tamari in plaats van zout)
  • scheut balsamico-azijn (of nog lekkerder: spray de balsamico erover)
  • 4 takjes peterselie
  • Evt. serveren op een bedje van winterpostelein, veldsla of wat spinazieblaadjes

Gezondheidstips

Veel mensen hebben een zwakke spijsvertering: er is maar weinig energie om voeding te verteren waardoor er allerlei klachten na het eten ontstaan: boeren, zwaar gevoel op de maag, moe na het eten, winderigheid, opgeblazenheid etc. Koud voedsel put de spijsvertering dan verder uit.

Zeker voor mensen met een zwakke spijsvertering zou er in herfst en winter ook als ontbijt en lunch iets warms geserveerd moeten worden. Zeker op feestdagen (met veelal zwaar te verteren voedsel) zou een dergelijke licht verteerbare lunch een absolute aanrader zijn.

Door voor een champignon-/groentelunch te kiezen doe je ook nog iets goeds voor het milieu tijdens de feestdagen: onze voetprint (de belasting die onze levensstijl/voedselkeuze heeft op het milieu) wordt aanzienlijk kleiner als we in ieder geval voor 1 maaltijd kiezen waarin geen dierlijke producten zijn verwerkt. Kiezen voor duurzaamheid van onze omgeving is ook kiezen voor duurzame gezondheid van onszelf.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.