Mediterrane champignons

Mediterrane champignons

Het alternatief voor een broodje kaas

Bereiding

Maak de champignons schoon met een borsteltje of keukenpapier. Pel de uien en knoflook en snipper ze fijn.

Verhit de olie zachtjes in een pan en voeg ui, knoflook, zongedroogde tomaatjes, Italiaanse kruiden en rozemarijn toe. Laat een paar minuten zachtjes stoven en voeg dan de champignons toe. Witte champignons niet bruin laten worden. Laat het geheel nog een paar minuten sudderen. Neem de pan van het vuur en breng het gerecht op smaak met zout (of tamari) en peper. Doe ook de scheut balsamico-azijn erbij (of spray het erover) en roer alles nog even door. Laat nog een half uur staan om de smaken lekker in het gerecht te laten trekken. Serveer het lauwwarm of koud. Verdeel de groene blaadjes over de borden en schep de champignons over de borden. Snipper er nog wat verse peterselie over. Serveer er een kop soep bij en eventueel een paar stukjes bruschetta en je hebt een heerlijke lunch!

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 500 gram (kastanje)champignons
  • 3 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels heel fijn gesneden zongedroogde tomaatjes
  • 1 koffielepel Italiaanse kruiden (meer kan ook)
  • 1 koffielepel rozemarijn heel fijn gesneden (meer kan ook)
  • peper en zout uit de molen (of een scheutje tamari in plaats van zout)
  • scheut balsamico-azijn (of nog lekkerder: spray de balsamico erover)
  • 4 takjes peterselie
  • Evt. serveren op een bedje van winterpostelein, veldsla of wat spinazieblaadjes

Gezondheidstips

Veel mensen hebben een zwakke spijsvertering: er is maar weinig energie om voeding te verteren waardoor er allerlei klachten na het eten ontstaan: boeren, zwaar gevoel op de maag, moe na het eten, winderigheid, opgeblazenheid etc. Koud voedsel put de spijsvertering dan verder uit.

Zeker voor mensen met een zwakke spijsvertering zou er in herfst en winter ook als ontbijt en lunch iets warms geserveerd moeten worden. Zeker op feestdagen (met veelal zwaar te verteren voedsel) zou een dergelijke licht verteerbare lunch een absolute aanrader zijn.

Door voor een champignon-/groentelunch te kiezen doe je ook nog iets goeds voor het milieu tijdens de feestdagen: onze voetprint (de belasting die onze levensstijl/voedselkeuze heeft op het milieu) wordt aanzienlijk kleiner als we in ieder geval voor 1 maaltijd kiezen waarin geen dierlijke producten zijn verwerkt. Kiezen voor duurzaamheid van onze omgeving is ook kiezen voor duurzame gezondheid van onszelf.