Skip to content

MAC flatbread

Dit platbrood is een recept uit mijn Boek ‘Je Brein Vitaal’. Wie voor optimale brein-vitaliteit gaat geeft zijn darmbacteriën topvoedsel.

Bereiding

Week de linzen 15 minuten in 300 ml kokend of heet water. Voeg alle ingrediënten na een kwartier toe. Als je kikkererwtenmeel gebruikt, gebruik je gewoon warm water en kun je alle ingrediënten tegelijk door het water mengen. Proef even en voeg eventueel nog wat zout of specerijen toe. Zet een kwartier in de koelkast, voeg eventueel de baksoda toe. Verwarm de oven voor op maximaal 100 graden. Rol het deeg met een deegroller zo dun en egaal mogelijk tussen twee vellen bakpapier uit. Verwijder het bovenste vel en kerf met een pannenlikker repen in het deeg. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak in 40-50 minuten gaar. Keer het brood halverwege de baktijd om*. Laat het goed afkoelen en koud worden: dan ontstaat het resistente zetmeel.

Ingrediënten

voor 2 flatbreads
  • 50 gram rode linzen of kikkererwten-, veldbonenmeel*
  • 100 gram boekweit- of havermeel (of van beide de helft*)
  • 50 gram grof gemalen cashewnoten
  • 300 ml warm water

* Ben je fan van producten van Nederlandse bodem? Zie dan deze website voor meel, granen en peulvruchten(meel)

  • 50 gram lijnzaad of chiazaad (of van beide de helft)
  • 50 gram biologisch aardappelzetmeel (of voor wat zoeter brood: groen bananenmeel of kokosmeel)
  • 3-4 gram Keltisch zeezout of zeekraalzilt
  • 40 ml olijf- of koolzaadolie (let op bio en koudgeperst)
  • 5 gram psyllium
  • eventueel 2 gram baksoda (natriumbicarbonaat)
  • Eventueel wat kruiden of specerijen als je een specifiek smaakje wenst

Gezondheidstips

Jouw gezondheid wordt voor een groot deel bepaald door dikke darmbacteriën die, om te kunnen overleven, op jouw eten zijn aangewezen. Hun voedsel bestaat uit MAC’s. Nee, niet de Big Macs die iedereen kent, maar Microbiotic Accessible Carbohydrates oftewel vezels, waaruit je darmbacteriën onder andere boterzuur (butyraat) produceren. Boterzuur is een van de zogenaamde korte-ketenvetzuren. Via een fermentatieproces in je dikke darm worden onverteerbare vezels door bepaalde darmbacteriën omgezet in korte-ketenvetzuren. Zouden deze darmbacteriën dit niet doen, dan zou een groot deel van je voedsel niet benut kunnen worden en zo weer in de wc-pot belanden. Wij kunnen deze MAC’s namelijk niet gebruiken als energiebron (glucose), maar een gezonde darmflora weet hier wel raad mee. Een groot deel van het boterzuur gebruiken de darmbacteriën voor hun eigen energievoorziening. Zo kunnen ze hun taken voor jouw gezondheid uitvoeren en zeker zo belangrijk: zich vermenigvuldigen. Belangrijk om te weten: je ontlasting bestaat voor zo’n 50% uit bacteriën. Omdat je er dagelijks zo veel kwijtraakt, moet je er elke dag voor zorgen dat je darmbacteriën zich opnieuw kunnen vermenigvuldigen. Vezels eten dus! Een ander deel van het boterzuur wordt gebruikt voor de energievoorziening van je darmwand en de instandhouding van gezonde darmslijmvliezen. Daarmee wordt het risico op een lekke darm verlaagd. Daarnaast heeft boterzuur zowel direct als indirect invloed op je totale gezondheid. En zeker op je brein vitaliteit , stressbestendigheid en stemming. Zie verder bij tip 98 in mijn boek ‘Je Brein vitaal’.

Ik bedacht dit recept ooit als Valentijnsrecept: Wie de liefde van zijn leven en iedereen die aan zijn/haar zorg is toevertrouwd iets te eten voorzet, doet dat toch zeker met het lekkerste, mooiste en gezondste eten dat er is? En als je dat gaat doen zou het eigenlijk elke dag Valentijnsdag moeten zijn: geen dag zonder gezonde vezels. En zeker niet zonder resistent zetmeel. Dit flatbread bevat flink wat resistent zetmeel, zie voor de bronnen mijn artikel over boterzuur.

TIP: Resistent zetmeel wordt niet meegeteld in de ingrediëntendeclaratie. De reden hiervoor is dat ze geen voedingswaarde bevatten. Ze blijven immers grotendeels achter als voedsel voor je darmbacteriën. Op een pak aardappelzetmeel zul je dus nul vezels zien staan, terwijl ze zeer hoog scoren op het gehalte aan resistent zetmeel. Handmatig uitgerekend bevat dit brood ruim 10 gram vezels per 100 gram. En 13 gram koolhydraten, waarvan 0,5 gram suikers.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.