Skip to content

Kwarktaart als ontbijt

​Eet je regelmatig havermuesli met kwark en lijnzaad als ontbijt? Dan kun je er eenvoudig eens deze feestelijke/friszure rabarber kwark-/hangoptaart van maken. Een begin van de dag zonder snelle suikers zou het spreekwoordelijke “ei van Columbus” kunnen zijn voor gewicht, stress- en immuunsysteem.

Bereiding

Voor de bodem:

Doe de abrikozen (of andere zuidvruchten) in een kom en overgiet met kokend water tot ze onder staan. Laat ca. 10 minuten afgedekt staan. Doe de granola/muesli in een foodprocessor, maal het iets fijner en doe het in een kom. Was en rasp de wortelen en maal ook deze heel fijn. Giet het weekwater van de zuidvruchten af en maal ze fijn. Doe daarna de kokosolie erbij zodat deze smelt in het warme mengsel. Doe de wortelen bij de muesli, voeg eventueel de citrus-, kokosrasp en lijn-/chiazaad toe en meng het geheel goed. Doe vervolgens het mengel in een taartbodem (met een uitneembare bodem of afneembare buitenrand). Verdeel het mengsel egaal, druk heel stevig aan en zet het minimaal een half uur in de koelkast.

Variant voor de bodem: ik maak de bodem ook regelmatig van circa 200 gram gerstkoekjes, 50 gram havermout, een paar lepels kokosrasp, een klein beetje extra oerzoet en 80 gram gesmolten kokosolie. Koekjes verkruimelen, de rest van de ingrediënten toevoegen en heel goed aandrukken in een taartvorm. In de koelkast laten opstijven.

De topping:

Doe de rabarber en het rode fruit in een pan en breng langzaam aan de kook*. Meng de agar- agar met een scheut water en roer het goed door. Voeg het dan, beetje bij beetje al roerend, toe aan het kokende mengsel. Blijf nog even roeren om te voorkomen dat er klontering ontstaat. Laat 2 minuten koken. Af laten koelen tot lauwwarm en dan de de rauwmelkse hangop en honing** toevoegen. (Dit geldt ook als je kokosyoghurt gebruikt) Giet het mengsel over je taartbodem. Laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast voor je de taart aansnijdt.

*Je kan eindeloos ‘spelen’ met de hoeveelheden rabarber en fruit. Zeker in het voorjaar en de zomer als er veel verse rabarber/fruit is. Het enige waar je dan op moet letten is dat je ook de hoeveelheid agar-agar opnieuw berekend. Niets vervelender als een taart die niet goed is opgestijfd.

**Het zou makkelijker zijn als je de hangop en honing al zou toevoegen tijdens het kookproces. Maar…….dat zou heel jammer zijn: je maakt dan de enzymen, die zowel de rauwmelkse hangop als de honing bevatten, onwerkzaam. Enzymen hebben we hard nodig om ons voedsel in minuscule deeltjes te splitsen zodat het verteerbaar én opneembaar wordt voor ons lichaam. Omdat het gros van ons voedsel al (meerdere keren) verhit is voor we het opeten, worden enzymen in rauw voedsel steeds belangrijker. Bovendien zou je, door de hangop mee te laten koken, ook de vele goedaardige micro-organismen in de zuivel tenietdoen.

NB; agar agar verliest een deel van zijn gelerende werking als je het invriest. Dus houd daar rekening mee mocht je deze taart invriezen.

Ingrediënten

voor circa 12-14 personen

Ingrediënten topping:

 • 360 gram rabarber compote (conserven) tenzij je het natuurlijk zelf in de diepvries hebt)
 • 300 gram (diepvries of vers) rood fruit (blauwe bessen, frambozen, bessenmix)
 • 12-14 gram Agar-agar poeder* (anders bio-gelatine)
 • Evt. rasp van 1 bio sinaasappel
 • snufje vanillepoeder en/of kardemom
 • 50 gram natuurhoning
 • 500 ml rauwmelkse hangop of kwark (merk Rauw Power)*
 • Garneer met wat verse bessen, granaatappelpitjes, een toefje lemoncurd/ kokosslagroom of wat je maar lekker vindt. En voor de zoetekauwen eventueel nog wat honing.

*eventueel kun je het ook maken met kokosyoghurt.

Bodem

 • 125 gram abrikozen, vijgen of dadels
 • 75 gram kokosolie (of roomboter/Ghee)
 • 200 gram granola of muesli
 • 75-100 gram fijn geraspte wortel
 • Eventueel rasp van een biologische citroen/sinaasappel of wat vanillepoeder
 • Eventueel 2 eetlepels kokosrasp
 • of circa 30 gram lijnzaad of Chiazaad

Strooi eventueel wat kokosrasp over de bodem als je de kokosyoghurt variant van deze taart maakt.

Gezondheidstips

Leuk om te weten?

Is het niet super dat je met een taart als deze je gezondheid een dienst kunt bewijzen? Mét vezels voor je darmbacterien, die die de basis van je gezondheid en immuunsysteem zijn. Zie hier voor het artikel over boterzuur en het belang voor je gezondheid. Bovendien voeg je een shot kant-en-klare goedaardige micro organismen toe aan je darmen door deze gefermenteerde zuivel te gebruiken. Zeker op feestdagen, waarin de darmbacteriën van menigeen toch een beetje verhongeren, omdat ons feestvoedsel hen nu eenmaal niet zoveel te bieden heeft. Zie ook mijn blog “Prachtige en betaalbare kerstcreaties”

Vind iedereen dit lekker? Nee zeker niet; deze taart is friszuur, de traditionele flink zoet. Voor de echte zoetekauwen kun je daarom wat extra honing op tafel zetten.

TIP; geef deze taart eens als cadeau. Is het niet prachtig om zoiets weg te geven? Ik geef deze taart vaak weg in het kader van onze actie “Geef elkaar lokale geschenken”. Mooi voor de lokale boer, teler, producent en mooi voor jouw gezondheid. Deze taart maak ik ook regelmatig met buffelyoghurt van een lokale buffelboer, met rabarber van Heerijk Westerwolds Land en Westerwoldse gerstkoekjes. Super lekker en grotendeels lokaal.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.