Skip to content

Koolrabi pickle

Koolrabi pickle. Bewijs niet alleen je darmen en smaakpapillen een goede dienst, maar ook je schildklier.

Bereiding

Maak de koolrabi schoon en snijd deze in zo dun mogelijke plakjes. Het best gaat dit met een mandoline. Doe de plakjes in een grote kom en kneed het zout er voorzichtig door met schone handen. Stapel ze in je pickle pers en laat het 3 a 4 uur onder druk staan.

Maak in de tussentijd de marinade, voeg de olie nog niet toe. Haal de koolrabi plakken en het vocht uit de pickle pers en knijp heel voorzichtig het vocht eruit. Meng ze vervolgens met de marinade. Doe terug in de pickle pers en laat nog een 3-4 paar uur onder druk pickelen (langer mag ook, bijvoorbeeld een hele nacht) Doe vlak voor het opdienen de olie erover.

Naar een recept van Peter van Berckel: Tsukemono

Ingrediënten

Voor de pickle

  • 400 gram koolrabi, in hele dunne plakjes
  • 8 gram Keltisch of Himalaya zeezout

 

 

Voor de dressing

  • 3 eetlepels appelazijn of rijstazijn
  • evt. 1 eetlepel honing
  • snufje chili
  • snufje gember
  • 1 theelepel zeewiervlokken
  • snufje peper
  • Een scheutje Omega 3 olie of anders olijfolie.

Gezondheidstips

Heerlijk: rauwe koolrabi, radijs, rucola, waterkers enzovoort. En gezond! Maar voor wie nog een stapje verder wil: maak van rauwe koolrabi eens een pickle. Niet alleen omdat je je darmgezondheid en je smaakpapillen er een goede dienst mee bewijst, ook voor een gezonde schildklier is het goed om leden van deze Brassica familie niet al te vaak rauw te eten. Hier geldt ook de wijze uitspraak van Paracelsus: “Niets is gezond en niets is gif. De dosis bepaalt”. In nagenoeg alle plantaardige voedingsmiddelen komen anti-nutriënten voor. In rauwe koolsoorten zijn dit zogenaamde goitrogenen die de jodium opname kunnen blokkeren en zo de schildklier negatief kunnen beïnvloeden.

Dit geldt overigens niet alleen voor rauwe kool, het geldt ook voor deze voedingsmiddelen:

Soja (met uitzondering van tamari, shoyu en tempé), mosterd, pinda’s, ongeroosterde pijnboompitten, rauwe cassave, lijnzaad en rauwe koolsoorten bevatten zogenaamde goitrines die de schildklierfunctie kunnen belemmeren. Ze blokkeren de werking van de schildklier, omdat ze de opname van zink, jodium en selenium remmen. Maar……is er ruim voldoende jodium in de voeding aanwezig dan blokkeren deze goitrogene stoffen de schildklierwerking veel minder

Bij een verminderde schildklierwerking waarbij de stofwisseling vertraagd is, is het ook een goed idee om deze voedingsstoffen wat vaker op het menu te zetten:

  • Gember, kurkuma, peper, chilipeper, cayennepeper, paprika, ui, knoflook, mierikswortel, groene thee, koffie.
  • Gezonde vetten: met mate omega 6 en ruimschoots omega 3- en omega 9-vetzuren

Pickle; de fast-food vorm van fermentatie

Pickelen is geen echte fermentatie, die duurt langer. Toch heeft het veel voordelen omdat bepaalde anti-nutrienten tijdens het pickelen grotendeels worden afgebroken, voedingsstoffen al enigzins worden ‘voorverteerd’ zodat je spijsvertering het gemakkelijker heeft (zeker belangrijk bij een trage of verzwakte spijsvertering) en er ontstaan melkzuurbacteriën. Goede redenen dus om eens een pickle te maken. Kleine moeite, groot plezier.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.