Skip to content

Kokosreep

Qua vezels is dit een ideaal tussendoortje dat je dagelijks zou kunnen gebruiken. Dan is wat smaakvariatie wel fijn. Je kunt met dit reepje heel gemakkelijk allerlei smaakvariaties bedenken.

Bereiding

Doe de kokosrasp, vezels en kardemom in een kom en meng alles goed. Doe evt. de 4 druppels stevia door het water en meng dit met de kokosrasp. Goed roeren. Maak er ca. 12-14 repen van. Dit kan op meerdere manieren:

 1. In een vormpje van ca. 12 x 7 cm.: doe een klein stukje bakpapier onderin het vormpje, doe 1/12 van het kokosmengsel erin, leg er weer een stukje bakpapier op en druk het dan met de onderkant van een tweede vormpje flink aan. Houd het vormpje op de kop en laat het reepje eruit vallen. Doe vervolgens hetzelfde bij alle andere reepjes. Laat een paar uur opstijven in de koelkast.
 2. Een veel snellere manier (iets minder mooie vorm): leg een stuk bakpapier op een bakplaat. Verspreid het mengsel dgaal over het bakpapier. Leg er weer een stuk bakpapier op en druk het met een deegroller flink aan. Snijd het in repen of gebruik een uitsteekvormpje. Laat ook dan weer een paar uur opstijven in de koelkast.

Variaties:

Qua vezels is dit een ideaal tussendoortje dat je dagelijks zou kunnen gebruiken. Dan is wat smaakvariatie wel fijn. Je kunt met dit reepje heel gemakkelijk allerlei smaakvariaties bedenken, zoals:

 • Voeg de rasp van een halve biologische citroen/sinaasappel toe en het sap van de sinaasappel of de helft van het citroensap (vul dan aan met water tot 250 ml water).
 • Voeg 25 gram Carobe poeder toe (gebruik dan wel ca. 25 gram kokosbloesemsuiker i.p.v. 30 gram).
 • Voeg ca. 20 gram rauwe cacao toe (hierbij 35 gram kokosbloesemsuiker en 6 druppels stevia).
 • Je kunt er naar hartenlust wat fijngehakte noten of zeer fijn gesneden stukjes gedroogde abrikoos door doen.
 • Je kunt er eventueel 2 koffielepels papayapoeder door mengen als ondersteuning van de eiwitvertering in de maag.
 • Voeg eventueel wat verse, in stukjes gesneden aardbeien toe. Gebruik dan iets meer psylliumvezels.
 • Maak het recept van de lijnzaadcrackers (blz. 47 Weten van (h)eerlijk eten deel 2) eens met psyllium/glucomannan vezels. Voeg dan wel iets meer water toe. Het grote voordeel: het hoeft niet meer in de oven!
 • Gebruik je creativiteit om er ook eens een hartig reepje van te maken (met bijvoorbeeld zongedroogde tomaatjes en Italiaanse kruiden).

Ingrediënten

 • 250 gram kokosrasp
 • 35 gram psyllium vezels (of Psyllium Glucomannan vezels*)
 • 30 gram kokosbloesemsuiker
 • 1 volle theelepel kardemom
 • 250 ml warm water
 • evt. 4 druppels stevia

Gezondheidstips

Een niet-bloedsuikerspiegelverhogend tussendoortje waar je heel lang een verzadigd gevoel aan overhoudt . Het is een prachtige, niet irriterende vezel voor de darm, het helpt mee om cholesterol te verlagen en om afvalstoffen te binden.

* Glucomannan is een vezel met een nog hoger absorberend vermogen dan psyllium alleen . Dus ideaal tijdens een reinigingskuur. De vezels in zowel psyllium als glucomannan zijn tevens hongerremmers.

Zorg altijd dat je ruim voldoende drinkt als je extra vezels gebruikt!

Nog een voordeel…er komt geen oven aan te pas! Zo eenvoudig maak je van voeding je medicijn.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.