Skip to content

Kokoskoekjes

Kokos bevat vezels die voor een langzame stijging van de bloedsuikerspiegel zorgen.

Bereiding

Klop de eiwitten stijf. Doe er een paar korreltjes zout bij (om de zoete smaak te accentueren). Schenk er langzaam, tijdens het kloppen, de honing en de kokosolie door (je kunt ook pure stevia druppels gebruiken in plaats van honing). Schep er vervolgens de kokosrasp door. Daarna eventueel de citroenrasp. Maak met twee lepels, bolletjes van het mengsel en leg ze op een bakplaat. Je kunt het ook over ca. 12 muffin bakjes verdelen. Bak ze in ongeveer 30 minuten op 130-140 graden in de voorverwarmde oven tot ze mooi goudgeel zijn.

Ingrediënten

  • 5 à 6 eiwitten
  • snufje zout
  • 30 gram biologische honing (of paar druppels stevia)
  • 30-40 gram biologische extra virgin kokosolie
  • 80-100 gram kokosrasp(des te fijner, des te lekkerder)
  • 1 afgestreken theelepel gemalen kardemom
  • eventueel citroenrasp van een halve biologische citroen

Gezondheidstips

  • Kokos bevat vezels die voor een langzame stijging van de bloedsuikerspiegel zorgen (glycemische lading van 4), cholesterolverlagend zijn en de darmperistaltiek bevorderen. Nagenoeg alle als gezond aangeprezen tussendoortjes bevatten veel suiker of glucose-fructosesiroop, veel bloem en meestal ook transvetten. Allemaal dikmakers en allemaal ‘lege’ stoffen die ons lichaam nodeloos belasten en niet bijdragen aan onze gezondheid.
  • Kokos heeft van nature een zoete smaak waardoor je weinig zoet hoeft toe te voegen. En zeker met kardemom krijg je al een extra vleugje zoet.
  • Let goed op je oven (elke oven is anders) zodat ze niet te bruin worden. Bij teveel bruining ontstaan er AGEs, die het gezonde effect van een dergelijk eiwitrijk koekje weer teniet doen.
  • Door de honing te verhitten verlies je uiteraard veel van de gezonde effecten van honing. Maar je hebt met honing wel een zoetmiddel dat nog mineralen en sporenelementen bevat.
  • Serveer het ook eens als toetje, lekker met een toefje lemoncurd!

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.