Skip to content

Kokos wintermuffins

Nodig je darmbacteriën ook uit voor december feestjes

Bereiding

Ik maak deze koekjes altijd als ik lemon curd maak (zie recept in mijn boek: Alles draait om je hormonen). Dan houd je immers heel wat eiwitten over.

Klop de eiwitten stijf en roer een voor een de andere ingrediënten erdoor. Verdeel het mengsel over ca. 16-18 muffinbakjes. Zet ze ca. 30 minuten op 130 graden in de oven. Kijk regelmatig omdat de eiwitten niet bruin mogen verkleuren. Goudgeel is het gezondst. Laat ze afkoelen en bewaar ze in de koelkast.

Serveer ze met een toefje lemon curd of een toefje suikervrije jam (mijn favoriet is rozenbotteljam van Fiodifrutta).

Ingrediënten

circa 18 kokosmuffins*
 • 8 eiwitten (van de eidooiers kun je ook heerlijke mayonaise maken)
 • 30 gram au bain-marie gesmolten kokosolie
 • 25 gram erythritol
 • 50 gram kastanje- of amandelmeel**
 • 50 gram kokosrasp fijn
 • rasp van een halve biologische sinaasappel

* Neem de helft van het recept als je minder wilt. Invriezen is ook prima.
** Ook erg eenvoudig zelf te maken door amandelen te malen.

 • ½ -1 theelepel kaneel
 • ½ theelepel kardemom
 • evt. ¼ theelepel gemalen vanille
 • snufje zout
 • 2-3 gram natriumbicarbonaat

Gezondheidstips

 • In de decembermaand gezond en lekker eten is zo vreselijk gemakkelijk. Een veel gehoorde uitspraak is ‘in januari doe ik wel weer gezond, nu ga ik genieten’. Maar waarom zou je niet allebei tegelijk doen? Een overmaat aan AGEs bijvoorbeeld in de decembermaand, raak je niet automatisch weer kwijt in de maanden erna. Waarom zou je de eidooiers niet mooi au bain-marie verhitten (zoals bij de lemoncurd) zodat de vorming van AGEs bijna niet optreedt? En waarom niet je eiwitten zo ‘koesteren’ dat ze geen AGEs vormen doordat je ze goudgeel in plaats van bruin laat worden? Je lijf, je hormonen en je brein zullen er blij mee zijn, ook na de decembermaand
 • En wat ik leuk vind aan dit recept: onze darmbacteriën kunnen ook wel een gezond steuntje in de rug gebruiken in december. Veel van onze feesthapjes laten onze darmbacteriën een beetje verhongeren. Deze muffins leveren een scala aan gezonde stoffen/vezels voor een gezonde darmperistaltiek/bacteriehuishouding. Al was het alleen maar omdat een dergelijke ontbijtmuffin geen bloedsuikerpiek veroorzaakt.
 • Erythritol is een zoetmiddel zonder calorieën dat geen invloed heeft op onze glucose- en insuline spiegels. Het wordt met behulp van enzymen gemaakt uit gefermenteerde granen/suikerbieten/suikerriet. Het is als erythritol te koop (als kristallen en als poeder). Zeker voor mensen met bloedsuikerspiegel problematiek is dit een handig zoetmiddel om in huis te hebben. Niet om dagelijks te gebruiken maar voor af en toe. Combineer het het liefst met wat zoetere melen zoals kastanje- of amandelmeel en (in dit recept geven ook de kokos en de kardemom/vanille een extra zoetige smaak). Het bevat namelijk zo’n 70% van de zoetkracht van suiker en daardoor gebruik je er snel wat meer van. Bij gevoelige mensen levert dit een onaangenaam branderig gevoel in de mond op. Bovendien… hoezeer de loftrompet ook over erythritol geblazen wordt: het blijft wel een leeg & zoet voedingsmiddel. En lege, zoete voedingsmiddelen houden je lichaam voor de gek en zorgen meestal voor meer trek. Dat zal met deze muffin trouwens zo’n vaart niet lopen: het bevat 1.4 gram erythritol per muffin, de rest bestaat uit ‘echte’ voedzame voedingsstoffen waar je lichaam dankbaar gebruik van zal maken.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.