Skip to content

Koffie ’tartaartje’

Zonder transport staat alles stil. Lekker als toetje, maar ook als ontbijt!

Bereiding

Espresso zetten en af laten koelen. De koffie door het amandelmeel mengen. De rest van de ingrediënten eraan toevoegen, goed mengen en proeven. Voeg naar hartenlust nog iets van de ingrediënten toe. Laat het mengsel minimaal een half uur in de koelkast opstijven. Het mengsel verdelen over 4-6 uitsteekringen op aparte borden en goed aandrukken met het stampertje of de bolle kant van een lepel. Vervolgens hef fruit goed wassen en in stukjes snijden (rood seizoensfruit als frambozen, bramen, wijnbessen, aardbeien etc). Maak je dit gerecht in de herfst of winter dan begin je met het fruit: doe 250 gram rood fruit uit de diepvries in een steelpannetje, breng het aan de kook en voeg 3 gram agar agar en wat honing toe. Laat opstijven en verdeel het over de yoghurt, kwark, hangop. Voeg vervolgens de gehakte noten, olie en granaatappelpitjes toe.

TIP: in mijn beleving is dit recept pas geslaagd als je het bittertje van de koffie en de cacao nog echt proeft. Dat ie niet overruled wordt door teveel zoet. En ik vind hem pas ‘af’ als er een lekkere crunch aan is toegevoegd. Denk aan wat cacaonibs, grof gehakte noten of pitten etc. Leef je uit!

 

Ingrediënten

Ingrediënten (voor 4 ontbijtjes of ca. 6 toetjes)

  • 150-200 ml koude espresso koffie
  • 125-150 gram amandelmeel
  • 5 a 10 gram rauwe cacaopoeder
  • 2 gram kaneel of kardemom
  • 1 gram gember
  • 40-50 gram Chiazaad, anders lijnzaad
  • 20-25 gram biologische honing (citroenhoning bijvoorbeeld)

 

 

 

 

 

Om je ‘tartaartjes’ mee te beleggen

  • toefje kokosyoghurt, Crème fraîche, volle kwark, huttenkase of rauwmelkse kefir hangop*.
  • rood fruit, vers of diepvries (druiven met pit, aardbeien, bramen, frambozen, wijnbessen) of fruitspread
  • 50-100 gram grof gehakte noten (bijvoorkeur walnoten) of lekkere crunch (de zoete variant)
  • scheutje walnotenolie
  • Of in de winter wat verse granaatappel pitjes (of stukjes gedroogde goji bessen, cranberries of stukjes abrikoos)

* met een lepel gepureerd rood fruit, wat vanillepoeder, een snufje honing en wat johannesbroodpitmeel kun er een soort ‘roze slagroom’ van maken

Gezondheidstips

Ik maakte dit recept voor mijn nieuwe boek ‘Jouw Brein geniet van puur eten“. Alle gerechten en informatie in dit boek zijn gericht op (voedings)factoren die een positief effect op ons brein kunnen hebben :

  1. ontstekingsremmend voedsel
  2. vitaal, volwaardig & onbewerkt voedsel
  3. een optimale spijsvertering, darmgezondheid en ontgiftingscapaciteit
  4. voeding met volop beschermende stoffen & zo weinig mogelijk (milieu)toxines
  5. stressregulatie
  6. gezonde glucose- en insuline niveaus
  7. Gezond hart en gezonde vaten
  8. Gezonde kooktechnieken

Deze factoren, gecombineerd met kennis over natuur, duurzaamheid en natuurwetten, zoals we die al duizenden jaren kennen, zijn onmisbaar voor een gezond brein.

Dit recept bestaat uit een prachtige en heerlijke compositie van ingrediënten die bijdragen aan een gezonde bloeddruk. Het bevat volop vaatversterkende en bloeddrukverlagende ingrediënten. Een goede aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen via een gezond vaatsysteem en een gezonde bloeddruk zijn onmisbaar voor een gezond brein. De transportsector slaat de spijker op zijn kop met hun slogan ‘Zonder transport staat alles stil’. De uitgebreide uitleg vind je in dit boek.

TIP: hart en vaatziekten zijn ontstekingsziekten. Elke chronische ontsteking zorgt voor meer vrije radicalen. Deze moeten in toom gehouden worden door antioxidanten. Is het niet bijzonder dat je met zo’n simpel gerecht een scala aan antioxidanten kunt toevoegen? Koffie, rauwe cacao, gember, kaneel, kardemom, noten, zaden, fruit, honing. Dat is het grote voordeel van zelf je eten bereiden: gezonde stoffen toevoegen en stoffen die niets aan je energie of gezondheid toevoegen…die verdwijnen uit je voedingspatroon. Zie het uitgebreide weetje over “Uit de houdgreep van bewerkt voedsel.”

TIP: ik vind dit een mooi voorbeeld hoe je je eigen smaakvoorkeuren en je ‘creatieve Ei’ kwijtkunt met dit recept. Met het ’tartaartje’ kun je eindeloos varieren, met de topping ook. Bovendien heeft elk seizoen ander fruit, dus ook daarom kun je er eindeloos mee uit de voeten.

TIP: Ik maak dit recept ook wel eens als muffin. Voeg dan 1 eitje en ca. 2 gram natriumbicarbonaat toe aan je koffie-/amandelmengsel. Verdeel het over ca. 8 muffinbakjes en zet ze 35-40 minuten in de oven op 100 graden.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.