Skip to content

Kleurrijke breekchocolade

Word weer baas in eigen buik, als het om traktaties gaat. Door ze zelf te maken word je weer baas over de ingredienten. Is het niet fantastisch dat je een plak chocolade kunt omsmelten tot een overheerlijke, kleurrijke en antioxidatieve versnapering?

Bereiding

Smelt de chocola au bain-marie. Voeg de ingrediënten voor de breekchocola toe en roer het goed door. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en giet de gesmolten chocolade op de bakplaat en smeer egaal uit met een spatel. Verdeel de ‘versiering’ van je chocola erover en druk alles een beetje aan. Met kerst is het natuurlijk leuk om voor deze rode, witte en groene versieringen te kiezen. Maar uiteraard kun je alle kleuren van de regenboog en je eigen inspiratie er helemaal op loslaten. Voeg op het laatst eventueel nog een paar korrels grof zeezout toe. Als het echt goed is afgekoeld kun je de plak chocola in stukken breken. Koel bewaren, niet in de koelkast.

Ingrediënten

 • 150 gram chocola 70%
 • Evt. 1 theelepel verse gemberrasp
 • Evt. 3 theelepels verse sinaasappelrasp (of paar druppels bio sinaasappelolie)
 • Evt. 1 theelepel kaneel of kardemom (of snufje vanillepoeder)
 • 2 eetlepels notenpasta of crunchy pindakaas
 • 2 eetlepels suikervrije granola of cruesli/muesli

 

Voor de versiering van je breekchocola

 • Handje pompoenpitten (of pistachenoten)
 • Handje kokoschips (anders kokosrasp)
 • Paar eetlepels gojibessen of cranberries (ik gebruikte mijn eigen crunchy frambozen fruitleer)
 • Eventueel een paar korrels grof zeezout

Gezondheidstips

Ik blijf het, zelfs na 20 jaar recepten bedenken, een sport vinden om iets te maken dat een grote toegevoegde waarde heeft. Niet alleen voor je smaakpapillen maar ook voor je gezondheid. Inmiddels weet bijna iedereen denk ik wel dat donkere chocola zogenaamde antioxidanten bevat. Helaas komen die beschermende stoffen in veel gekochte lekkernijen niet echt tot hun recht, vanwege de rest van de ingredienten en vele suikers erin. Zelf maken biedt je een enorme kans om stoffen toe te voegen die de antiodantwerking ondersteunen. In dit recept zijn dit de gember, de citrus, de kaneel, notenpasta, pompoenpitten en rode vruchten. Bovendien bevat het door de granola en kokoschips ook nog wat voedingsstoffen voor je darmen. Zo simpel kan het zijn. En het is ook nog eens superleuk om te maken.

Ik maakte dit You Tube filmpje ‘De beste dokter staat in de keuken’ over mijn eerste boek. Ik hoop dat steeds meer mensen de smaak te pakken krijgen om weer baas in eigen pan en buik te worden.

Wist je dat mensen met chronische stress en chronische ontstekingen een grotere behoefte aan antioxidanten hebben, dan mensen die dit niet hebben? Zij zouden idealiter bij elke maaltijd volop antioxidanten in hun gerechten moeten verwerken.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.