Kippenpootjes curry

Is het je ooit opgevallen hoeveel zout er in kant en klare kipkruiden zit? 80% zout in kipkruiden uit de supermarkt is heel gewoon. Door voor 100% kruiden te kiezen krijg je een (h)eerlijke smaak EN kun je goed zout EN veel minder zout gebruiken!

Bereiding

De kippenpootjes inwrijven met de marinade mix en even laten staan.

Uien en knoflook in een braadpan doen, glazig laten worden en de lepel kokosolie en rode peper erbij doen. Na een paar minuten de kippenpoten erbij doen en vervolgens het water, de kruidenbouillonblokjes en de citroenblad blaadjes. Laat dit ca. 20-25 minuten op een zacht vuurtje garen. Als je kiest voor een ei laat je dit mengsel 15-20 minuten pruttelen zonder de kip en pocheer je in deze tijd de eieren.

Haal de Djeroek Poeroet eruit en voeg vervolgens de kokosmelk, marinade mix en eventueel het sap/rasp van de sinaasappel toe. Maak de saus eventueel iets dikker door deze te binden met wat boekweitmeel, kuzu of arrowroot. Serveer met wat quinoa, haverkorrels, zilvervliesrijst en groentes als spinazie, sperziebonen, peulen, spruitjes of broccoli.

* Tip van Rineke: ik maak dit gerecht ook heel regelmatig met de rijst-currymix. Ook erg lekker!

** Met kipkruiden uit de supermarkt zul je helaas niet de heerlijke smaak van deze curry krijgen: daar zit zoveel zout in dat je er maar weinig van kunt gebruiken.

Ingrediënten

 • 4 flinke uien
 • 2 flinke tenen knoflook
 • 1/2 rode peper, zaadlijsten verwijderd en zeer fijn gesneden
 • 1 eetlepel extra virgin kokosolie (of anders rode palmolie)
 • 4 biologische kippenpoten, ongemarineerd (of per persoon 1 gepocheerd ei)
 • 1 eetlepel Hollandse specerijenmix*
 • 100-150 water
 • 2 biologische kruidenbouillonblokjes
 • 3 a 4 blaadjes citroenblad Djeroek Poeroet
 • 1 blikje kokosmelk a 400 ml
 • nog 2 eetlepels Hollandse specerijenmix**
 • evt. sap + rasp van 1 biologische sinaasappel
 • wat boekweit, kuzu of arrowroot om te binden
 • evt. garneren met wat verse bieslook, koriander of peterselie

Gezondheidstips

De acties van wakker dier tegen de goedkoper kip horen we nog steeds op de radio. Dat moet wel betekenen dat we er nog steeds veel van consumeren, anders zou deze reclame overbodig zijn. Misschien helpt het als we mensen wijzen op de hormonale verstoringen die het gevolg kunnen zijn van veel eten uit de bio-industrie?

Eigenlijk zou iedereen moeten weten dat niet- biologische kippen op een leeftijd van 42 dagen worden geslacht. Op deze leeftijd is, vergelijk het maar met pubers in de groei, het Groeihormoon heel erg hoog, er moet immers gegroeid worden. Een te hoog Groeihormoon is voor iedereen die NIET in de groei is volstrekt onwenselijk. Door een te hoog gehalte aan Groeihormoon wordt er ook meer IGF-1 aangemaakt (de stof die ook al veel aanwezig is in koe zuivel, zie weetje Melk).

Los van deze onwenselijke hoeveelheden Groeihormoon kan (vooral buitenlands) vlees/zuivel uit de bio-industrie ook veel andere (steroïde) hormonen bevatten: het dier groeit dan sneller of wordt sneller drachtig. Dat gaat niet altijd even gemakkelijk zodat er hormonen gespoten moeten worden. Het mag duidelijk zijn dat deze extra hormonen veel consequenties voor onze (hormonale) gezondheid kunnen hebben. (1) Dit heeft op jongens een nog grotere impact dan op meisjes. Koop daarom het liefst vlees bij een (biologische) boerderijwinkel. De boer(in) kan je exact vertellen hoe het bij hun zit met hormonen en antibiotica.

Ook zijn er onlangs weer veel onderzoeken gepubliceerd die aangaven dat de antibiotica in o.a. goedkoop vlees een dramatische impact heeft op onze gezonde darmbacteriën. En dat het verdwijnen van allerlei darmbacteriën waarschijnlijk de hoofdoorzaak is van de obesitas explosie.

Bronnen

(http://www.nature.com/nature/journal/v444/n7122/abs/nature05414.html)
(1)http://www.healthyhappyworld.com/articles-steroid-hormones-food-supply-obesity.html / http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2769711/2002/04/27/Groeihormoon-in-vlees-toch-gezondheidsrisico.dhtml