Kippen-kokos-groentesoep
Wit vlees blijft, ten opzichte van rood vlees, vele malen gezonder. Dat bleek ook weer uit de laatste onderzoeken van het Wereld Kanker Fonds en de Hartstichting.
Bereiding
Pel en snijd de uien en knoflook, doe in een pan en laat glazig worden. Doe vervolgens de kokosolie, sambal/rode peper of cayenne erbij en laat even smoren. Doe vervolgens het water, de kip en de bouillontabletten erbij en laat op een laag vuurtje pruttelen. Doe na circa 1 uur de zoete aardappel erbij. Laat alles in ca. 1,5-2 uur gaar worden. Haal de kip eruit en pureer de bouillon met een staafmixer. Doe het citroengras, de kurkuma, de kokosmelk en de geraspte gemberwortel erbij. Zoek de kip af en bewaar het mooie rodere vlees voor bijv. een curry. Snijd de rest van de kip in kleine stukjes en voeg dit weer bij de bouillon. Snijd ca. 400 gram verse groenten in kleine stukjes en doe ze in de soep. Laat beetgaar worden. Proef of de soep op smaak is en voeg eventueel nog wat zeezout, peper of iets van de specerijen toe.
Ingrediënten
- 2 flinke uien
- 2 tenen knoflook
- 1 eetlepel extra virgin kokosolie
- 1 theelepel sambal of cayenne of een half rood pepertje
- 1 theelepel kurkuma
- 1.5 liter water
- 1 hele biologische soepkip*
- 4 biologische kippenbouillontabletten
- 1 zoete aardappel van ca. 250 gram
- 1 blikje kokosmelk van 400 ml
- 1 theelepel gemalen citroengras
- 1.5-2 centimeter vers geraspte gemberwortel
- ca. 400 gram verse kleingesneden groenten (bijv. broccoli, wortel, prei, bleekselderij, taugé, of wat je maar in huis hebt)
- evt. nog 1 fijngesneden bosuitje vlak voor het serveren erover strooien
* Deze zijn vaak iets ouder en minder mals. Een klein scheutje azijn/witte wijn door je soep maakt het malser. Als je geen biologische kip kunt bemachtigen eet je gezonder iets anders.
Gezondheidstips
Wit vlees blijft, ten opzichte van rood vlees, vele malen gezonder. Dat bleek ook weer uit de laatste onderzoeken van het Wereld Kanker Fonds en de Hartstichting. Teveel rood vlees wordt sterk ontraden. Bewerkt rood vlees wordt nog sterker ontraden (bacon, ham, worstjes, hamburgers, salami etc). Wit vlees daarentegen, komt er een stuk beter af. Dit heeft zelfs in onderzoeken het omgekeerde laten zien: de mensen die het meeste rode bewerkte vlees aten hadden het hoogste overlijdensrisico, de mensen die met mate wit vlees aten hadden zelfs een iets lager sterfte risico. Het was een onderzoek onder bijna 450.000 mensen (ref Sinha R CrossA. Graubard B et all. Meat intake and mortality. Arch Intern med. 2009: 169(6):562-571). Misschien toch nog even aan Loesje denken als je regelmatig wit vlees wilt gaan eten in plaats van bewerkt rood vlees: “EERLIJK VLEES KNALT NIET PER KILO”.
Ook zijn er weer veel onderzoeken gepubliceerd die aangaven dat de antibiotica in goedkoop vlees een dramatische impact heeft op onze gezonde darmbacteriën. En dat het verdwijnen van allerlei darmbacteriën waarschijnlijk de hoofdoorzaak is van de obesitas explosie (http://www.nature.com/nature/journal/v444/n7122/abs/nature05414.html). Bovendien wordt een ‘gewone kip’ met ca. 42 dagen geslacht: het moment dat de kip volop in de groei is en daardoor ook logischerwijs veel Groeihormonen bevat.
Dus liever iets minder vaak dit heerlijke soepje en het bewaren voor feestdagen dan het maken met een niet-biologische kip! Enne…..maak van de botten een heerlijke ‘bone broth’: een prachtige manier om echt alles van de kip te gebruiken en voor jezelf een prachtige manier om aan de conditie van je darmslijmvliezen te werken. Je darmslijmvliezen vormen een wezenlijk deel van het immuunsysteem in je darmen.
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.