Kippen-kokos-groentesoep

Kip wordt vaak gegeten als hoofdgerecht, maar kip leent zich ook heel goed om in een voorgerecht te verwerken. Misschien eens deze verrassende kippen-kokos-groentesoep proberen.

Bereiding

Probeer deze verrassende kippen-kokos-groentesoep eens

Begin (het lekkerst is een dag van tevoren) met het koken van de kip (voor je gezondheid neem je een biologische legkip die altijd buiten heeft gelopen) Omdat deze vaak wat taaier zijn kun je een scheut appelazijn toevoegen. Laat de kip minimaal 1.5 uur zachtjes koken in een pan met ruim water en een bouillonblokje. Laat afkoelen en haal het vlees eraf. Doe vervolgens het kippenkarkas weer terug in de pan en laat nog het nog uren door pruttelen om de werkzame stoffen uit de botten eruit te trekken.

De dag erop: Pel en snij de uien en knoflook, doe in een pan en laat glazig worden. Doe vervolgens de kokosolie, sambal of rode peper erbij en laat even smoren. Doe vervolgens de kurkuma, de bouillon van de dag ervoor (minus de kippenbotjes) erbij en voeg eventueel wat stukjes kip en de bouillontabletten toe en laat op een laag vuurtje pruttelen. Doe na circa een half uur de zoete aardappel erbij. Laat alles gaar worden. Pureer de bouillon met een staafmixer. Doe de kokosmelk, het citroengras en de geraspte gemberwortel erbij. Snijd ca. 4 ons verse groenten in kleine stukjes (of gebruik diepvriesdoperwten) en doe ze in de soep. Laat beetgaar worden. Proef of de soep op smaak is en voeg eventueel nog wat zeezout, peper of iets van de specerijen toe en strooi het fijngesneden bosuitje erover.

Eet smakelijk!

Wil je deze soep nog gezonder en smakelijker maken? Puk dan ca. 50 gram brandneteltoppen. Spoel deze goed af, doe ze in een grote kom met veel water en pureer ze heel fijn. Gooi ze door een zeef om het water weg te laten lopen en druk met de bolle kant van een lepel het laatste vocht eruit. Voeg toe aan je soep, tegelijk met de groenten.

Ingrediënten

 • 2 flinke uien
 • 2 tenen knoflook
 • 1 eetlepel kokosolie
 • 1 theelepel sambal of een half rood pepertje
 • 1 theelepel kurkuma
 • 1,5 liter water
 • 1 hele biologische soepkip
 • 4 biologische kippenbouillon tabletten
 • 1 zoete aardappel van ca. 250 gram
 • 1 blikje kokosmelk van 400 ml
 • evt. een dessertlepel zeewier (kombu, zeesla etc)
 • 1 theelepel citroengras
 • 1,5-2 centimeter vers geraspte gemberwortel
 • ca. 4 ons verse klein gesneden groentes (bijv. broccoli, wortel, prei, bleekselderij, taugé, of wat je maar in huis hebt)
 • evt. nog 1 fijngesneden bosuitje vlak voor het serveren erover strooien

Gezondheidstips

De laatste tijd is er veel te doen over kip. Wat is er mis met kip, ons meest gegeten stukje vlees? Eigenlijk een heleboel, zeker als je niet voor biologische kip kiest.
Veel mensen eten zeer regelmatig kip omdat ze denken dat kip niet vet is. Echter, door onze manier van kippen houden en kippen voeren bevatten kippen inmiddels behoorlijk wat vet ten opzichte van eiwit, en daardoor ook heel wat meer calorieën dan jaren geleden. Bovendien is het regelmatig eten van niet-biologisch kippenvlees misschien wel een van de grootste oorzaken van antibiotica resistentie. Veel mensen denken dat een ‘kuurtje’ van de dokter de boosdoener is van onze snel toenemende resistentie tegen antibiotica. Maar via ons voedsel (vlees en vis uit de niet-biologische sector) krijgen we meestal de grootste hoeveelheden binnen. In de biologische kippen- en vleeshouderij wordt veel minder antibiotica ingezet. Kies dus voor biologische kip of biologisch vlees.

Zie ook een uitzending van de keuringsdienst van Waren. Coccidiostatica noemen we dan wel geen antibiotica maar dat is het wel. Het wordt preventief door het voer van niet-biologische kippen gedaan: https://www.npostart.nl/keuringsdienst-van-waarde/17-10-2019/KN_1709872?utm_medium=refferal&utm_source=tvblik

Deze soep bevat een scala aan darm minnende en darmslijmvlies reparerende stoffen:

-Glutamine uit de lang getrokken kippenbotten en uit de kurkuma

- Inuline uit de zoete aardappel, ui en knoflook

- Chlorofyl uit de brandnetel

- kokosolie als bron van laurine en caprylzuur dat bijdraag aan een gezonde bacteriebalans in onze darmen 

- Gelatine uit de lang getrokken kippenbotten dat zowel de bacteriebalans als de darmslijmvliezen kan herstellen.

- Collageen uit de lang getrokken botten dat de conditie van alle bindweefsels, dus ook de darmslijmvliezen, versterkt.

- Vezels uit de doperwten.

- En niet te vergeten de prachtige antioxidatieve specerijen.