Skip to content

Kerstkoekjes

Zelf maken geeft je de gelegenheid om een scala aan gezonde voedingsstoffen toe te voegen.

Bereiding

Alle ingrediënten mengen en even proeven. De zoetekauwen willen misschien er nog iets meer suiker doorheen mengen. Maar je zou dan ook kunnen overwegen om er een paar druppels stevia door te doen. Zet het minimaal een half uur koud weg om het deeg gemakkelijker te verwerken. Leg het mengsel op een stuk bakpapier. Doe er een stuk plasticfolie over en rol het met een deegroller tot een platte lap. Probeer het zo egaal mogelijk plat te rollen. Haal de folie weg, steek met figuurtjes vormpjes uit het deeg. Trek voorzichtig het deeg rond het figuurtje weg en leg het figuurtje van deeg op een bakplaat. Leg het overgebleven deeg weer onder de folie en rol het opnieuw met een deegroller plat. Steek opnieuw vormpjes uit. Dit herhaal je tot alle deeg op is. Zet de koekjes 30 tot 40 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden tot ze hard zijn. Controleer tussendoor wel even: hoe snel ze hard zijn, is erg afhankelijk van de dikte van de koekjes. Als je ze niet krokant wilt, haal je ze na 25 tot 30 minuten al uit de oven.

Ingrediënten

  • 125 gram haver-/boekweitmeel (gelijke delen)*
  • 75 gram kastanjemeel
  • ¼ kwart theelepel Keltisch zeezout
  • 5 theelepels speculaaskruiden**
  • evt. 1 theelepel kardemom of gemalen anijs
  • 20-25 gram oersuiker
  • evt. 1 theelepel gemalen vanille
  • 80 gram gesmolten roomboter, ghee of kokosolie
  • 80-90 ml havermelk (anders water)
  • evt. ½ theelepel natrium bicarbonaat
  • evt. een paar druppels biologische sinaasappel etherische olie.

 

*Mooi voor de Nederlandse boeren om het van Nederlands graan te maken. Zie deze heerlijke 2 granenmeelmix of 5 granenmeelmix van Westerwoldse bodem.

** Mijn absolute favoriet is die van Het Blauwe Huis

Gezondheidstips

Gezien de stoffen in speculaas zouden speculaasjes en pepernoten een goede bron van antioxidanten kunnen zijn. Speculaaskruiden bevatten namelijk een mix van antioxidanten zoals kaneel, nootmuskaat (of foelie), kruidnagel, kardemom, gember en vaak nog peper, koriander en anijs. Echter, gekochte speculaasjes zitten veelal overvol transvetten, gluten, glucose-fructosesiroop en witte bloem. Zelf maken geeft je de gelegenheid om een scala aan gezonde voedingsstoffen toe te voegen.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.