Skip to content

Kersen bananen chocoladetaart

Zomerfruit, overrijpe bananen en een chocolade bodem. Wat een tong- en oogstrelende combinatie.

Bereiding

Doe de dadels in een kom en overgiet met heel heet water tot ze onder staan. Laat ca. 10 minuten staan. Doe de quinoa muesli in een foodprocessor, maal het fijn en doe het in een kom. Giet het water van de dadels af en maal ze fijn. Doe daarna de olie/boter erbij zodat deze smelt in de warme dadels. Doe dit bij de quinoa muesli, voeg de notenpasta , rauwe cacao, kokosrasp en psyllium toe en proef. Misschien wil je nog wat extra cacao toevoegen? Doe vervolgens het mengel in een taartbodem (het liefst eentje waar je de taart heel gemakkelijk weer uit kunt halen). Verdeel het mengsel egaal, druk heel stevig aan en zet het in de koelkast. Maak dan de topping: Pureer de bananen, het rode fruit en de kokosmelk*. Zet het op het vuur en laat aan de kook komen.  Zodra het kookt de agar agar (goed opgelost in wat koud water) toevoegen en nogmaals pureren om het klonteren van de agar agar tegen te gaan. Laat 2-3 minuten zachtjes koken (niet korter omdat de agar agar dan niet optimaal geleert na afkoeling) en doe de citroenrasp en het sap erdoor. Verdeel het egaal over de taartbodem en laat minimaal een paar uur opstijven in de koelkast. Garneer vlak voor het opdienen met één of meer van de suggesties.

* Je kunt ook kiezen voor kokosyoghurt. Voeg die pas toe nadat je de agar agar 2-3 minuten hebt laten koken.

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 120 gram dadels zonder pit
  • 250 gram van je favoriete muesli
  • 85-90 gram notenpasta (Horizon of Monki zijn het lekkerst)
  • 80 gram gesmolten Extra Virgin kokosolie
  • 50 gram rauwe cacaopoeder
  • 40 gram kokosrasp
  • 5 gram psyllium

 

 

 

 

 

 

 

Topping:

  • 300 gram (over)rijpe bio bananen
  • 300 gram rood zomerfruit zonder pit (kersen, bramen, frambozen etc)
  • 200-400 ml kokosmelk
  • rasp van 1 bio citroen + scheut sap
  • 8-10 gram agar agar
  • Garneer de taart met zomerfruit waaronder wat zure dingen zoals passievrucht of nog veel lekkerder wat crunchy fruitleer. Of nog wat citroenrasp als ‘zuurtje’. Erg leuk om de taart ook nog met wat roze of blauwe eetbare bloemetjes te garneren.

Garnering:

Erg lekker met nog wat geraspte kokos& donkere chocolade, wat kersen of ander rood fruit. En nog iets zuurs zoals citroenrasp, passievrucht of wat crunchy fruitleer

Gezondheidstips

Misschien goed om te beseffen dat maar liefst een derde van onze gemiddelde dagelijkse calorie-inname uit ‘lege tussendoortjes’ bestaat: 87% van deze tussendoortjes halen we uit snoep, koekjes, gebak. (Op de voet gevolgd door frisdranken met 81%) (3) Waarom ik dan toch vaak recepten voor tussendoortjes maak? Niet omdat ik vind dat we meer tussendoortjes moeten eten (Liever niet zelfs**), maar wel omdat ik van mening ben dat het erg belangrijk is dat tussendoortjes wezenlijke voedingsstoffen bevatten. Dus áls je toch een tussendoortje eet, maak dan van elke hap een stap waar je darmen en brein ook iets aan hebben.Dat wil zeggen dat ze gezonde, niet geraffineerde, onbewerkte voedingsstoffen (vitamines, mineralen, sporenelementen, gezonde vetten, voldoende vezels, beschermende stoffen en eiwitten moeten bevatten omdat deze ons lichaam en brein in staat stellen hun taken optimaal uit te voeren. **Een mens die hormonaal lekker in balans is en voedzame maaltijden eet heeft eigenlijk geen tussendoortjes nodig. Bewerkt voedsel, zoals veel van onze tussendoortjes, zorgt in veel gevallen voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Terwijl een stabiele bloedsuikerspiegel juist zorgt voor een gelijkmatige stemming en energie.(4) Zo eten dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft leidt, als je dit structureel doet, ook tot minder eetmomenten per dag, zelfs tot aan het avondeten.(5) Als er iets is waar je energie aan overhoudt, dan is het wel aan minder eetmomenten op een dag.(6) En dan kun je deze taart nog steeds heerlijk eten: bij je ontbijt of lunch.

Lees verder mijn artikel: Nodig je darmbacterien ook uit als je tussendoortjes eet.

Als je gezond wilt eten, maak het dan zelf (Chinees gezegde) Ik kan tientallen voordelen bedenken van zelfgemaakte tussendoortjes. Ik noem alleen deze:  Bewerkt industrieel voedsel kan leiden tot verslavend eetgedrag. Het zorgt er ook voor dat je honger- en verzadigingshormonen flink ontregeld raken en je telkens wordt aangezet tot extra eten. Onbewerkt voedsel lijkt dit niet te doen.(7) Hierdoor eten mensen die sterk bewerkt voedsel eten algauw zo’n 500 calorieën per dag meer. (Citaat uit mijn boek “je Brein vitaal”)

(3) Voedsel consumptie peiling 2012-2016, RIVM
(4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4204795/
(5)www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30968140
(6)https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/…
(7) https://www.psychiatrictimes.com/view/underlying-m…

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.