Skip to content

Italiaanse lamsstoofpot

Lamsvlees eten we niet zo vaak. Jammer, want hoewel het tot de vette vleessoorten behoort bevat het meer gezonde Omega 3 vetzuren en eiwitten dan vlees van een dier uit de stal. Omega 3 vetzuren lijken ons te beschermen tegen…

Bereiding

Snijd het vlees in dobbeltjes en bak het kort aan in de roomboter/kokosolie. Doe na een paar minuten de geperste knoflook, de rode wijn, peper en zout erbij. Laat een klein half uur sudderen tot het gaar is. Doe een scheut olijfolie in een andere (koeken)pan en fruit vervolgens de uien. Snijd de paprika in gelijke stukken en snijd de zongedroogde tomaatjes in klein reepjes. Voeg dit bij de uien en laat het beetgaar worden. Schep het door het lamsvlees. Daarna evt. de fijn gesneden munt of basilicum. Maak verder op smaak met peper, zout en evt. nog wat rozemarijn of Italiaanse kruiden. Erg lekker met flink wat sperzieboontjes of spruitjes. Eventueel kun je er ook nog een paar stukjes bruschetta (zie recept bruschetta) of wat zilvervliesrijst bij serveren. Waarom vlees in water of wijn garen zo belangrijk is voor je gezondheid kun je lezen in dit weetje over AGEs.

Ingrediënten

 • ca. 4 ons lamsvlees (lamsbout, lamsschouder)
 • 1 mespunt roomboter of kokosolie
 • 2 flinke tenen knoflook
 • 2 dl. rode wijn
 • paar draaien peper en zout uit de molen
 • 1 flinke theelepel kurkuma
 • 1 dessertlepel rozemarijn
 • 1 dessertlepel Italiaanse kruiden
 • evt. 4 blaadjes verse munt (of wat verse basilicum)
 • 3 flinke uien
 • 2 rode paprika’s
 • 2 eetlepels zongedroogde tomaatjes

Gezondheidstips

Lamsvlees eten we niet zo vaak. Jammer, want hoewel het tot de vette vleessoorten behoort bevat het meer gezonde Omega 3 vetzuren en eiwitten dan vlees van een dier uit de stal. Omega 3 vetzuren lijken ons te beschermen tegen ontstekingen en degeneratieve ziektes. Ook bevat het vlees van dieren die gegraasd/losgelopen hebben de stof CLA. Dit geldt overigens ook voor zuivel van grazende/loslopende dieren. CLA is een stof die ( indien niet aanwezig in onze voeding) een relatie lijkt te hebben met ‘aderverkalking’ en een toename van buikvet. Geen reden trouwens om veel vlees te gaan eten. De norm om maximaal twee keer per week rood vlees te eten blijft nog steeds van kracht als het gaat om het voorkomen van degeneratieve (darm)ziektes.

Als je kiest voor rood vlees (rund, varken, schaap) kies dan voor onbewerkte soorten zonder E-nummers, transvetten en breng het zelf op smaak met heerlijke en eerlijke ingrediënten zoals in dit recept. Ook vlees laten sudderen is een beduidend gezondere manier van vlees bereiden dan vlees bakken.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.