Ingemaakte courgettes in zuur
Extra suikers en toch licht zoet
Bereiding
Begin met het uitkoken van de potten en deksels. Hygiene is echt superbelangrijk om je courgettes te kunnen bewaren.
Het lekkerst is om de specerijen eerst even te roosteren in een droge koekenpan. Doe ze bij het zuur en breng dit aan de kook. Snijd de courgettes in mooie blokjes/plakjes en doe het in de potten. Giet het kokende mengsel erbij en doe de deksel erop. Let op dat alle courgette stukjes onder het zuur staan. Zet een paar minuten op de kop en draai ze daarna weer om. Laat minimaal 2 -3 weken intrekken voor je ze gaat eten.
NB: persoonlijk vind ik dit een lekkere en gezonde mix van specerijen. Maar maak je tafelzuur vooral naar eigen smaak! Leuke tips en ideeën vind je ook in mijn artikel MOOI zoetzuur.
Ingrediënten
- ca. 1.5 kilo courgette zonder zaadlijsten(of niet al te grote komkommer)
- 100 ml witte wijnazijn
- 200 ml appelazijn
- 400 ml appelcider (anders witte wijn)
- 300 ml water
- 20-25 gram Keltisch zeezout
- 4 blaadjes Djeroek Peroet
- 2 eetlepels venkelzaad
- 2 eetlepels fenegriekzaad (anders komijn of karwijzaad)
- 3 eetlepels korianderzaad
- 1 eetlepel zwarte peperkorrels
- evt. wat gedroogde dille
Gezondheidstips
Los van een mooie energiebesparing (door een overvloed aan seizoengroente niet in te vriezen maar op deze manier te bewaren) heeft een dergelijk tafelzuur een hele gezonde invloed, mits je niet de kant-en-klare versies met veel suiker koopt en het niet bovenmatig eet:
- Het is een fantastische base vormer (dat biedt een mooi tegenwicht aan de vele zuren die we eten, zoals graan, soja, kaas, vlees, vleeswaren, suiker, frisdrank etc)
- Azijn (ook citroensap) verlagen de PH in de maag. Om eten (eiwitten) goed te verteren moet onze maag een PH van ca. 2 tot 3 hebben. Alleen dan worden eiwitten goed ‘in stukjes geknipt’ en kunnen alle voedingsstoffen als vitamines, mineralen, sporenelementen in de darm optimaal worden opgenomen. ‘Niet wat we eten maar wat we verteren komt ons ten goede’.
- Suiker daarentegen verhoogt de PH in de maag en werkt daarom je spijsvertering flink tegen. Stoppen met suikerrijk voedsel kan een belangrijke stap in de goede richting zijn als je maagzuur problemen hebt.
- Azijn en citroensap activeren de maag om maagzuur aan te maken. Chronische stress is bijvoorbeeld een grote factor waardoor we te weinig maagzuur aanmaken. Het tegenstrijdige is dat we door te weinig maagzuur aanmaak vaak oprispend maagzuur na de maaltijd ervaren. En daardoor, met een beetje pech, het probleem verergeren door maagzuurremmers te gebruiken.
- Een beetje zuur voor de maaltijd bevordert niet alleen de aanmaak van maagzuur maar bevordert ook de speekselafscheiding. Ook weer een belangrijke voorwaarde om je eten (in dit geval koolhydraten) te verteren. Eten wat in het ‘voortraject’ in mond of maag niet goed verteert wordt kan flink wat onbegrepen darmklachten veroorzaken: Je darm bacteriën kunnen te grote voedselbrokken niet adequaat verteren zodat er erg gemakkelijk rotting en gisting optreedt.
- Appelazijn lijkt een positieve invloed op insuline en glucose te hebben: zo verlaagt het de piek in glucose en triglyceriden na de maaltijd en zorgt het dat glucose beter wordt opgenomen in onze (spier)cellen. Beide zijn belangrijk in de strijd tegen diabetes 2 die naar verwachting 1 op de 3 Nederlanders de komende jaren zal treffen.(2)
- Appelazijn heeft een natuurlijke antibiotische werking. Het lijkt een overgroei aan schadelijke bacteriën en schimmels in de darm tegen te gaan,(3) Het zou dan vooral om E-coli, S. Aureus en, Candida Albicans te gaan. (3)
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4438142/
(2) https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/diabetes-in-cijfers
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.