Skip to content

Indisch genieten

Het is even wat werk en wat organiseren om een dergelijke Indische rijsttafel te maken, maar dan heb je ook iets heerlijks en iets gezonds op tafel gezet.

Bereiding

Pan 1

Kook de rijst of de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Pan 2

Laat een lepel kokosolie op een heel zacht vuurtje smelten en doe daar de cashewnoten in. Laat ze heel zachtjes lichtbruin worden. Haal ze uit de pan en leg ze op een stuk keukenpapier. Strooi er wat gemalen zeezout over. Doe in deze zelfde pan nu de kokosrasp. Rooster dit tot heel lichtbruin en doe er vervolgens de kokosbloesemsuiker/oerzoet, de kardemom en de citroenrasp bij. Doe de cashewnoten en de kokosrasp in 2 verschillende bakjes.

Pan/grill 3

Zet de grill van je oven aan. Leg de reepjes paprika op de grillplaat. Laat ze onder de grill tot ze lichte blazen en/of enige verkleuring beginnen te krijgen. Hou ze apart tot het opdienen van de maaltijd.

Pan 4

Doe de fijngesneden uien in een koekenpan. Laat ze glazig worden en doe vervolgens de kokosolie en de fijngesneden knoflook erbij. Vervolgens gember, kardemom, koriander, peper en zout. Tenslotte doe je de peultjes/doperwtjes erbij. Meng het geheel door de rijst/quinoa en doe er evt. nog wat shoyu, specerijen en zout bij. Doe het in een schaal en rangschik de geroosterde paprika over de schotel. Bestrooi met het klein gesneden bosuitje, de peterselie/koriander en de citroenrasp. Dien het lauwwarm op.

Pan 5

Laat in een klein steelpannetje de kokosmelk warm worden. Doe het zout en de rode peper erbij. Doe het in een kommetje en serveer het er los bij. Schenk het aan tafel over je rijstgerecht.

Ingrediënten

Cashewnoten

  • 1 eetlepel kokosolie extra vergine
  • zeezout
  • 150 gram rauwe cashewnoten

Kokos

  • 50 gram kokosrasp
  • rasp van een halve biologische citroen
  • 1 theelepel oerzoet of kokosbloesemsuiker
  • ½ theelepel gemalen kardemom

Paprika

  • 2 rode paprika’s in repen

Rijstschotel

  • 250 gram zilvervliesrijst (of voor mensen met ontregelde bloedsuikers quinoa)
  • 1 eetlepel kokosolie extra vergine
  • 2 grote uien, kleingesneden
  • 1 flinke teen knoflook, fijngesneden
  • ca. 1,5 cm vers geraspte gember
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • zeezout, peper en shoyu naar eigen smaak
  • 200-250 gram peultjes of doperwtjes

Garnering rijstschotel

  • 1 bosui, fijn gesnipperd
  • rasp van een halve citroen
  • ca. 5 takjes verse peterselie of verse koriander, heel fijn gesneden

Eventueel: kokossaus

  • ca. 200 cc kokosmelk
  • snufje zout
  • ca. 1/3 zeer fijn gesneden Spaanse peper (zonder zaadjes) of snufje cayennepeper

Gezondheidstips

Het is even wat werk en wat organiseren om een dergelijke Indische rijsttafel te maken, maar dan heb je ook iets heerlijks en iets gezonds op tafel gezet. De kruiden die in deze keuken gebruikt worden zijn allen gericht op een goede spijsverteringsfunctie. Het belang van een gezonde spijsvertering vormt de basis van alle oude geneeswijzen. In dit recept wordt in plaats van suiker, een veel geconsumeerd voedingsmiddel tijdens de feestdagen, gebruik gemaakt van een beetje oerzoet of kokosbloesemsuiker. Suiker is voor ons lichaam een ‘leeg voedingsmiddel’, ontdaan van alle vitamines, mineralen en sporenelementen. Voor de vertering van zo’n leeg voedingsmiddel hebben we deze echter wel nodig. Daarom worden ze onttrokken aan de reserves in ons lichaam. Zo plegen we eigenlijk roofbouw op onze voedingsstoffen die we zo hard nodig hebben voor onze gezondheid: om fit, slank en vitaal te blijven. Kies bij zoete gerechten daarom voor stevia, een beetje oerzoet of een beetje kokosbloesmemsuiker. De laatste heeft ook nauwelijks invloed op onze bloedsuikerspiegel, een groot voordeel in de strijd tegen overgewicht.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.