Indisch genieten

Indisch genieten

Het is even wat werk en wat organiseren om een dergelijke Indische rijsttafel te maken, maar dan heb je ook iets heerlijks en iets gezonds op tafel gezet.

Bereiding

Pan 1

Kook de rijst of de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Pan 2

Laat een lepel kokosolie op een heel zacht vuurtje smelten en doe daar de cashewnoten in. Laat ze heel zachtjes lichtbruin worden. Haal ze uit de pan en leg ze op een stuk keukenpapier. Strooi er wat gemalen zeezout over. Doe in deze zelfde pan nu de kokosrasp. Rooster dit tot heel lichtbruin en doe er vervolgens de kokosbloesemsuiker/oerzoet, de kardemom en de citroenrasp bij. Doe de cashewnoten en de kokosrasp in 2 verschillende bakjes.

Pan/grill 3

Zet de grill van je oven aan. Leg de reepjes paprika op de grillplaat. Laat ze onder de grill tot ze lichte blazen en/of enige verkleuring beginnen te krijgen. Hou ze apart tot het opdienen van de maaltijd.

Pan 4

Doe de fijngesneden uien in een koekenpan. Laat ze glazig worden en doe vervolgens de kokosolie en de fijngesneden knoflook erbij. Vervolgens gember, kardemom, koriander, peper en zout. Tenslotte doe je de peultjes/doperwtjes erbij. Meng het geheel door de rijst/quinoa en doe er evt. nog wat shoyu, specerijen en zout bij. Doe het in een schaal en rangschik de geroosterde paprika over de schotel. Bestrooi met het klein gesneden bosuitje, de peterselie/koriander en de citroenrasp. Dien het lauwwarm op.

Pan 5

Laat in een klein steelpannetje de kokosmelk warm worden. Doe het zout en de rode peper erbij. Doe het in een kommetje en serveer het er los bij. Schenk het aan tafel over je rijstgerecht.

Ingrediënten

Cashewnoten

  • 1 eetlepel kokosolie extra vergine
  • zeezout
  • 150 gram rauwe cashewnoten

Kokos

  • 50 gram kokosrasp
  • rasp van een halve biologische citroen
  • 1 theelepel oerzoet of kokosbloesemsuiker
  • ½ theelepel gemalen kardemom

Paprika

  • 2 rode paprika's in repen

Rijstschotel

  • 250 gram zilvervliesrijst (of voor mensen met ontregelde bloedsuikers quinoa)
  • 1 eetlepel kokosolie extra vergine
  • 2 grote uien, kleingesneden
  • 1 flinke teen knoflook, fijngesneden
  • ca. 1,5 cm vers geraspte gember
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • zeezout, peper en shoyu naar eigen smaak
  • 200-250 gram peultjes of doperwtjes

Garnering rijstschotel

  • 1 bosui, fijn gesnipperd
  • rasp van een halve citroen
  • ca. 5 takjes verse peterselie of verse koriander, heel fijn gesneden

Eventueel: kokossaus

  • ca. 200 cc kokosmelk
  • snufje zout
  • ca. 1/3 zeer fijn gesneden Spaanse peper (zonder zaadjes) of snufje cayennepeper

Gezondheidstips

Het is even wat werk en wat organiseren om een dergelijke Indische rijsttafel te maken, maar dan heb je ook iets heerlijks en iets gezonds op tafel gezet. De kruiden die in deze keuken gebruikt worden zijn allen gericht op een goede spijsverteringsfunctie. Het belang van een gezonde spijsvertering vormt de basis van alle oude geneeswijzen. In dit recept wordt in plaats van suiker, een veel geconsumeerd voedingsmiddel tijdens de feestdagen, gebruik gemaakt van een beetje oerzoet of kokosbloesemsuiker. Suiker is voor ons lichaam een ‘leeg voedingsmiddel’, ontdaan van alle vitamines, mineralen en sporenelementen. Voor de vertering van zo’n leeg voedingsmiddel hebben we deze echter wel nodig. Daarom worden ze onttrokken aan de reserves in ons lichaam. Zo plegen we eigenlijk roofbouw op onze voedingsstoffen die we zo hard nodig hebben voor onze gezondheid: om fit, slank en vitaal te blijven. Kies bij zoete gerechten daarom voor stevia, een beetje oerzoet of een beetje kokosbloesmemsuiker. De laatste heeft ook nauwelijks invloed op onze bloedsuikerspiegel, een groot voordeel in de strijd tegen overgewicht.