Skip to content

Hummus met zongedroogde tomaten

Hip met Hummus!

Bereiding

Peulvruchten koken en de laatste minuut evt. de knoflook erbij doen. Vervolgens pureren, inclusief de zongedroogde tomaten. Dan de rest van de ingrediënten toevoegen en proeven. Maak het helemaal naar eigen smaak. Meer of minder pittig, meer of minder citroenachtig. Wat jij lekker vindt!

Serveertips:

 • Als je wat meer maakt is het een heerlijk beleg voor een haverpannenkoek of wrap als diner: besmeer de pannenkoek met de hummus en beleg het rijkelijk met kiemen, sla, spinazie, avocado, noten of wat je maar in huis hebt. In de herfst en winter heerlijk met gestoomde groenten op smaak gebracht met kruiden en specerijen.
 • Erg leuk en lekker vind ik het om de hummus in een opgerold (geblancheerd) koolblad te serveren. Ziet er ook nog eens heel hip uit! Bestrooi met wat sesamzaad en geef er eventueel wat Tamari in een kommetje bij.
 • Lijkt het je niets in een koolblad? Ook een schijfje komkommer, koude aardappel of courgette kan prima als ‘toastje’ dienen.

*Hummus wordt traditioneel gemaakt van kikkererwten. Maar je kunt ook kiezen voor tuinbonen, doperwten, veldertjes, linzen of een combinatie maken van meerdere peulvruchten.

Ingrediënten

 • ca. 350 gram gekookte peulvruchten (vers, diepvries of uit glas)*
 • evt. 1 teen knoflook
 • 6 à 7 zongedroogde tomaten
 • 1 à 2 theelepels gemalen paprika
 • snufje chili
 • flinke scheut olijfolie
 • 3 à 4 flinke eetlepels Tahin
 • PUUR Rineke Super Bouillon (eerst beginnen met 20 gram, heel afhankelijk hoe zout de zongedroogde tomaten zijn)
 • scheut citroensap

Gezondheidstips

Als je tijd hebt is het veel lekkerder en gezonder (in conserven kan flink wat zout of suiker zitten) om je peulvruchten zelf te weken en te koken. Ik kook altijd een heleboel soorten tegelijk en vries ze in. Zo kun je ook mooi variatie in je peulvruchten aanbrengen

Een hippe veganistische borrelhap: wat zou het geweldig zijn als dat de norm wordt in Nederland: als je je gasten echt wilt verwennen serveer je op feestjes geen vlees- of visproducten. Als je er goed over nadenkt is het vreemd dat we ook buiten de hoofdmaaltijden om nog zoveel dierlijk eiwit eten: slecht voor onze gezondheid (vaak is het dan in de ongezonde vorm: gefrituurd, gebakken en uitermate ‘processed’), voor de dieren zelf en voor het milieu. En ik denk dat veel mensen een zucht van verlichting zullen slaken als ze op feestjes gezondere dingen voorgeschoteld krijgen. Hoe vaak ik niet hoor dat men de borrelhapjes ook uit fatsoen richting gastheer/gastvrouw opeet!

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.