Skip to content

Hollandse groente Wakame crackers

Sinds kort is er Wakame zeewier van Hollandse zee. Uit de Oosterschelde. Wat mooi dat dit nu uit Hollandse wateren geoogst wordt. Ik maakte er crackers mee in de droogoven.

Bereiding

Droogoven recept:

Schil de wortel, was de courgette en haal de zaadlijsten weg. Snijd beide in grove stukken en hak ze/blender ze fijn. (Niet tot pulp, ze moeten wel structuur houden) Doe het lijnzaad erbij. Blender ook de zonnebloempitten. (deze mogen ook wat grove stukjes houden) Voeg dan de andere ingrediënten toe en proef even. Maak er 2 vierkante blokken van op een droogvel van je droogoven. Kerf er blokken in voor je ze in de droogoven zet. Maak ze vlak met je handen of een deegroller (wel folie gebruiken tussen de crackers en je roller) Zet ze in je droogoven op 68 graden. Na ca. 8 -12 uur (afhankelijk hoe dik je ze hebt gemaakt) zijn ze mooi droog en bros.

Wellicht kun je ze ook op een lage stand (in elk geval onder de 100 graden) in een gewone oven maken. Maar dat heb ik nog niet geprobeerd en kan niet inschatten of ze dan echt mooi droog en bros worden. Moet ik nog even uitproberen.

Ingrediënten

Voor 2 platen crackers
 • 1 grote winterwortel
 • 1 niet al te grote courgette
 • 5 gram wakame
 • 3 gram zeezout
 • 3 gram zeekraal (als je dat niet hebt gebruik je iets meer zeezout)
 • Flinke scheut olijfolie
 • 100 gram haver/boekweitmeel
 • 125 gram gebroken lijnzaad
 • 125 gram gebroken zonnebloempitten
 • evt. 5 gram psylliumvezels
 • eventueel paar eetlepels water

Gezondheidstips

Ik werk graag met zeewier en zeekraal. Sinds kort is er Wakame uit Nederland: geteeld en geoogst in Zeeland (Oosterschelde) door de Dutch Seaweed Group. Ik kreeg een proefverpakking van Salterra die het product op de markt heeft gezet. Wat een heerlijke geur en smaak! En een prachtige donkergroene kleur. Ik maakte er superlekkere crackers van in de droogoven. Een mooi combinatie van eiwitten (door de wakame, lijnzaad en zonnebloempitten) En een mooie dosis oplosbare vezels voor je darmbacterien (door de groenten, lijnzaad, zonnebloempitten en haver/boekweit). Zo gemakkelijk ben je een goed gastheer voor je darmbacteriën.

Tevens levert zo’n cracker een mooi extra boost wat betreft mineralen door de zeekraal en wakame. Wakame is, net als veel andere groenten, rijk aan calcium. Maar is ook een mooie jodium leverancier.

Meer info over wakame? Klik hier

Zeekraal wordt wel eens het groene zout genoemd; het is een prachtige smakelijke, mineraalrijke vervanger als je minder zout wilt/moet eten.

Ik werd voor dit recept geïnspireerd door Claudia Kuyken en haar boek ‘Handboek voedsel drogen’. Ik droog bijna dagelijks in mijn droogoven maar deed in haar boek weer heel wat nieuwe inspiratie op.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.