Skip to content

Hippe, zomerse rode bietensalade

Vandaag is rood en morgen misschien geel, paars of oranje?

Bereiding

Met deze boost aan ‘superfoods’ uit de supermarkt van de natuur is eten niet alleen een streling voor je ogen en smaakpapillen, het is grotendeels gratis, het geeft een shot aan ‘natuurlijke superfoods’: beschermende stoffen die volop aanwezig zijn in onbespoten voeding, vitamines, mineralen en sporenelementen. En superlekker en zomers! Gewoon een rondje door je tuin en een (schone) berm kan je heel wat ingrediënten voor zo’n salade leveren. Als er heel veel rode bieten zijn vind ik het altijd een sport om deze groente om te toveren tot een oogstrelende rode salade.

Je salade kan bestaan uit veel meer blaadjes dan gewone sla uit de supermarkt. Kies ook eens voor spinazie, rucola, tuinkers, waterkers, look-zonder-look, rode amaranth blad, moerbeiblad, uienloof, rode melde, ijskruid, zeekraal, lamsoren, rode bietenblad, paardenbloemblad en wat duizendblad. Elk seizoen heeft wat te bieden aan salade blaadjes.

Ingrediënten

Rode en roze bloemen garnering

De garnering van rode en roze bloemen kan bestaan uit bijvoorbeeld; malve bloemen, rozen, basilicum bloemen, papaver, rode klaver, bieslook en ui bloemen.

Rode dressing voor een salade met rood zomerfruit en rode biet

 • 2 rode bieten, gekookt en afgekoeld
 • 2 eetlepels grove mosterd
 • 2 tenen knoflook
 • flinke scheut hennep- of walnotenolie
 • flinke scheut olijfolie
 • sap van 1 biologische sinaasappel, rasp van een halve biologische sinaasappel (anders 2 eetlepels citroenhoning)
 • flinke scheut appelazijn
 • snufje peper en zout

Rode garnering

 • 2 rode bieten, in dunne plakjes of reepjes gesneden (rauw of gekookt; wat je lekker vindt)
 • paar radijsjes, in dunne plakjes
 • handje rode bosvruchten (wijnbessen, aardbeien, rode of zwarte bessen
 • rode kool kiemen (maar ook lekker met groene zonnebloempit kiemen)
 • en dan nog wat kasha, zonnebloempitten, flinke hand noten, avocado of een gepocheerd eitje, of wat je maar in huis hebt

Gezondheidstips

Maak van je eigen tuin, ook al is het maar een paar vierkante meter of van je balkon, ook een eetbare tuin. (H)eerlijk! En zo doe je ook direct nog iets voor de bijen. Alles wat ze van voedsel kan voorzien is een prima stap in de goede richting

De mensen die mijn Hormonen boek hebben, hebben al heel wat gelezen over de geneeskracht van rode bieten. Maar hieronder nog een korte opsomming van gezonde effecten van dit superfood:

 • De stof betaine erin verbetert de aanmaak van antioxidant-enzymen door onze lever en de omzetting van homocysteïne.
 • Het verhoogt de galaanmaak zodat vetten beter verteert en afvalstoffen en cholesterol beter worden afgevoerd.
 • Dagelijkse consumptie van bietensap draagt bij aan bloeddruk verlaging (3)
 • Draagt bij aan minder ontstekingen via dezelfde weg als ontstekingsremmers dat doen (4)
 • De nitraat erin lijkt op veel manieren bij te dragen aan vermindering van risico’s op hart- en vaatziekten. (in combinatie met een groenterijk dieet)
 • Het verbetert de hersendoorbloeding bij met name ouderen

Bronnen:
(1) https://medlicker.com/535-beetroot-overview-of-health-benefits-and-risk
(2) Nahrung. 2000 Jun;44(3):184-7.The effect of red beet (Beta vulgaris var. rubra) fiber on alimentary hypercholesterolemia and chemically induced colon carcinogenesis in rats.
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25294299 / https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20702806/
(4) COX/LOX vermindering: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030881461400020X
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18250365
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20951824/

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.