Skip to content

Het leven is een aaneenschakeling van magie en pasta

Eigenlijk heeft Fellini wel een beetje gelijk. Een goede pasta is niet te versmaden. Zeker als er boekweit in verwerkt is :-). Daarom heb ik de quote een beetje veranderd. Dit is overigens geen recept maar enkel een leidraad voor een maaltijd: het wordt dan creatiever en beter betaalbaar.

Bereiding

  • Kook de pasta (kies je voor de veldbonen pasta dan is de kooktijd 5 minuten)
  • Schil of was je groente en snijd in mooie repen. Blancheer ze.
  • Kies je crunch en eventueel nog wat extra eiwitten bij een hogere eiwitbehoefte
  • Scharrel nog wat groene blaadjes bij elkaar: in de tuin, je vensterbank, de natuur en anders uit de supermarkt

Ingrediënten

  • circa 60 gram pasta per persoon (als je witte pasta gebruikt is dit hoger)
  • 250 gram seizoengroenten per persoon (meerdere kleuren)
  • flinke scheut olijfolie
  • 50 gram doperwten, sperziebonen, tuinbonen of linzen
  • flinke hand groene blaadjes (sla, winterpostelein, (on)kruiden
  • circa 20 gram noten, zaden, pitten of deze heerlijke crunch
  • wat mediterrane kruiden naar eigen smaak of wat pesto

Gezondheidstips

Ik ging voor dit recept uit van deze Veldbonen tweegranen pasta, gemaakt van haver, boekweit en veldbonen. Wat een feest, deze prachtige ingredienten van Nederlandse bodem, tot fusilli verwerkt. Dit is geen pasta zoals de witte tarwepasta zoals we die meestal eten. Deze heeft een eigen smaak smaak, flink wat eiwitten (20,3%!!!), prachtige beta glucanen (uit haver) en een enorme shot aan vezels. Mooi eten dus voor je darmbacteriën. Omdat het geen witte pasta is, veel eiwitten bevat, gemaakt is van haver en boekweit (met een veel lagere GLycemisch Lading dan tarwe) heeft het én veel meer voedingsstoffen én veel minder effect op je bloedsuikerspiegel.

Houd je dit recept aan als basisvoorbeeld-met deze pasta- dan levert dat een voedzame, evenwichtige, betaalbare maaltijd (zeker als je seizoengroenten/aanbiedingen koopt ) wat betreft langzame koolhydraten, vetten, eiwitten en voldoende vezels (zelfs bijna de helft van de aanbevolen hoeveelheid per dag) De pasta is natuurlijk wel flink duurder dan gewone pasta. Maar eigenlijk zou je de prijs niet met een pasta maar met een eiwitbron moeten vergelijken. En dan valt het weer mee.

Dit zou de voedingswaarde zijn als je het recept aanhoudt:

Voedingswaarde per persoon: vetten 25,8 gram (waarvan verzadigd 3.8 gram, enkelvoudig onverzadigd 14,11 gram, meervoudig onverzadigd 4,47 gram), koolhydraten 46 gram (waarvan -natuurlijke-suikers 9,4 gram), eiwit 21,8 gram, vezels 14,5 gram, zout 0,2 gram.

Ik word daar wel blij van, dat je met alles wat er op een moment van het jaar is, zulke maaltijden kunt bereiden. Als je je niet letterlijk aan een recept houdt kan het leven heel wat betaalbaarder worden: kies wat het seizoen biedt, in de aanbieding is en neem altijd een deel goedkopere groente zoals uien, wortelen, pastinaken etc.

Mijn perfecte afronding van deze maaltijd was de boekweit: de boekweit zaden die op het land waren achtergebleven waren gekiemd. Dus ik at het met prachtige boekweitbloemen en blaadjes. Aangevuld met wat sla, Oostindische kers en winterpostelein. Zie foto hieronder.

Maar je snapt wel, dit is het ideale gerecht om je creativiteit helemaal vrij baan te geven. Zie ook mijn blog over “Creatief en voedzaam Mindmap koken.”

 

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.