Skip to content

Haverschotel met zoete aardappelsaus

Maak je smaakpapillen en je spijsvertering blij.

Darmen

Bereiding

Schil de zoete aardappelen en kook ze met de rest van de ingrediënten voor de saus gaar (met uitzondering van de olijfolie). Pureer de saus en doe de olijfolie erbij. Rooster de noten en zaden in een droge koekenpan op een heel zacht vuurtje. Warm in de tussentijd de gekookte haverkorrels op in een stoompannetje. Snijd de groenten in stukjes en laat ze zachtjes beetgaar worden in een koekenpan. Maak de groenten op smaak met kurkuma, tamari en een heel klein scheutje ketjap/honing.

Ingrediënten

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gram gekookte (naakte) haverkorrels
  • circa 2 ons seizoensgroente per persoon (kies in elk geval voor wat uien), gesmoord in wat olijfolie of ghee en op smaak gemaakt met kurkuma, tamari (anders zout) en wat biologische ketjap (anders een beetje honing)

Ingrediënten voor de saus

  • 600-650 gram zoete aardappel
  • 500 ml water
  • 1 kruidenbouillonblokje
  • 2 tenen knoflook
  • circa 25 gram verse gember
    (anders wat gemalen gember)
  • scheutje olijfolie
  • eventueel de rasp van een kleine biologische citroen of sinaasappel

Ingrediënten voor de garnering

  • een handje geroosterde zonnebloempitten en cashewnoten
  • een pluk kiemen (superlekker met zonnebloempitkiemen)

Serveer

Variatietip

  • Maak ook eens nasi van haverkorrels. Superlekker en een weldaad voor je bloedsuikerspiegel. Maak de saus ook eens van pompoen!

Tip van Rineke

(Naakte) haver met een saus van zoete aardappel is geen toevallig gekozen combinatie, maar wel eentje die mij zeer aangenaam verraste qua smaak. Ik had niet verwacht zo’n romige saus te krijgen van een zoete aardappel. De smaak van de gember maakt het (vind ik) nog lekkerder.

Al met al een top-combinatie voor gezonde darmen: de haver met zijn bèta­glucanen voor je immuunsysteem, de zoete aardappel met flink wat mooie vezels voor je darmen en de gember voor een gezonde doorbloeding en een betere opname van voedingsstoffen in je darmen. En natuurlijk niet te ver­geten de knoflook en uien als natuurlijk antibioticum om ongenode gasten uit je darmen te weren. In tijden van stress of bij gebruik van bepaalde medicijnen krijgen deze sneller voet aan wal.

Keukentip

Haverkorrels koken kost je minstens een half uur. Dit geldt uiteraard ook voor gerst, zilvervliesrijst etc. Bespaar tijd (en gas) door bijvoorbeeld een kilo in één keer te koken. Of maak gebruik van een hooikist. Reuzehandig! Zo bespaar je energie en kan je eten niet aanbranden. Vries het vervolgens in porties in en je hebt in een mum van tijd altijd iets gezonds op tafel staan.

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.