Skip to content

Havermuesli reep

Zachte & crunchy reep voor een lekkere & evenwichtige start van je dag

Bereiding

Maal 150 gram van de havermuesli  (of havervlokken) wat fijner in een foodprocessor. Week de vijgen (steeltje eerst verwijderen) in 150 ml heet water zodat ze net onderstaan. Week ook de eventuele papaja stukjes, samen met de vijgen. Pureer ze na circa 15 minuten in de foodprocessor. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe. Proef even, wil je nog wat toevoegen? Spreid het geheel uit op een bakplaat met bakpapier.

Leg er een stuk folie over en rol het egaal uit over de bakplaat. Druk heel stevig aan met een deegroller of de bolle kant van een lepel. Kerf er  16-18 repen in uit en zet het 45 minuten in een voorverwarmde oven op maximaal 100 graden. Draai ze halverwege de baktijd om. Laat ze goed afkoelen op een rooster en bewaar ze in de koelkast. Een nog mooier resultaat krijg je als je in je droogoven maakt op circa 60-80 graden.

Ingrediënten

  • 200 gram havermuesli (of havervlokken)
  • 150 gram vijgen of abrikozen
  • evt. 25- 35 gram papaja stukjes*
  • eventueel 3-4 gram anijszaadjes
  • 3 gram kardemom of anders kaneel

* anders gojibessen, cranberries, fijne stukjes gedroogde mango of je eigen fruitleer stukjes.

  • 40 gram zonnebloempit- of pompoenpit proteïne of lupinemeel
  • 50 gram Kastanjemeel
  • 50 gram amandelmeel (of zelf amandelen fijnmalen)
  • 50 gram extra virgin bio-kokosolie (au bain-marie gesmolten)
  • 30-40 gram Chiazaad of lijnzaad (of van beide wat)
  • Rasp van 1 biologische citroen
  • 20 gram zonnebloempitten en 20 gram pompoenpitten voor de garnering.

Gezondheidstips

Aangenaam verrast was ik door de overheerlijke smaak en bite maar ook door de voedingswaarde per 100 gram: een mooie hoeveelheid vezels, door het lijnzaad in de muesli en het Chia zaad bevat ook Omega 3 vetzuren. Verder bevat het een mooi gehalte aan plantaardige eiwitten en maar 1/3 van de koolhydraten bestaat uit suikers (zie de tabel met alle mueslirepen die ik vergeleken heb om te zien dat vaak de helft van de koolhydraten uit suikers bestaan).

Voldoende gezond vet, vezels en eiwitten zijn belangrijk voor een evenwichtige start van de dag. Als je dan je bloedsuikerspiegel stabiel houdt heb je daar de rest van de dag profijt van, omdat stemming en energie veel stabieler blijven. Veel ontbijten bevatten te weinig eiwit/gezond vet en teveel suiker zodat je na je ontbijt een flinke piek in je bloedsuikerspiegel krijgt, gevolgd door een flink dal tegen koffietijd. Je raadt het al: veel mensen nemen dan hun toevlucht tot een ‘verantwoord tussendoortje’ met nog eens veel suiker, weinig eiwitten/ gezond vet. Met een beetje pech blijf je dan de hele dag jojoën qua stemming en energie. En dat hoeft niet! Wat we inmiddels uit veel onderzoeken weten, is dat de vezel rijkdom van ons voedsel ook voor een groot deel verantwoordelijk is voor ons honger-en verzadigingsgevoel. Overgewicht heeft dus zeker een link met onevenwichtig, leeg voedsel dat de bloedsuikerspiegel ontregelt. Darmbacteriën maken uit vezels namelijk stoffen aan die ons honger- en verzadigingsgevoel in goede banen leiden. Dus als je een reep eet: Nodig je darmbacteriën ook uit als je een tussendoortje eet. Zie hieronder hoeveel vezels deze reep bevat per 100 gram.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.