Skip to content

Havermout Koekjes

Gun het kinderlijf & brein zeker echt voedsel

Bereiding

De peren wassen en heel fijn blenderen. Alle ingrediënten door elkaar mengen in een kom (als je kokosolie of roomboter gebruikt deze even au bain-marie smelten) Maak ca. 30 platte koekjes (eventueel met een uitsteekvormpje & goed aandrukken) van ca. 35 gram mengsel op een vel ingevet bakpapier. Zet 20-30 minuten in de oven (afhankelijk van hoe hard je ze wilt hebben) op ca. 130 graden en laat ze afkoelen op een rek. In een afgesloten trommel in de koelkast bewaren.

Variatiemogelijkheden

  • Met 50 gram amandel-, haver-, of kastanjemeel en een extra ei als je een harder koekje wilt
  • Met kleine brokjes zwarte chocola
  • Met extra pitten (dan een extra ei)
  • Met wat cranberries of stukjes vijg/dadel
  • Met banaan in plaats van peer

Ingrediënten

  • 250 gram fijne havermout
  • 125 meel kamutmeel, havermeel, kastanjemeel of een meelmix van meerdere soorten meel.
  • 400 gram biologische rijpe peer (wel wassen, niet schillen) of maak ze met half banaan/half peer
  • 50 gram gehakte hazelnoten
  • 25 gram pitten
  • 50 gram kokosrasp
  • 25 gram hazelnoot- of amandelolie (anders kokosolie of roomboter)
  • 25 gram pompoen- of zonnebloempit proteine, hennepproteine en anders fijn geblenderde noten of pitten)
  • snufje vanille poeder
  • paar korreltjes zout
  • 2 eieren

Gezondheidstips

Ik maakte dit koekje naar aanleiding van dit, voor mij schokkende, artikel in de Volkskrant: steeds meer kinderen krijgen op jonge leeftijd de ziektes die voorheen alleen hun (groot)ouders troffen. De trend is dat steeds meer kinderen op jonge leeftijd al diabetes, leververvetting, hoge bloeddruk, botontkalking, slaapproblemen, obstipatie, depressie etc. krijgen. Hele jonge kinderen krijgen zelfs al maagzuur- en cholesterolremmers voorgeschreven. Wat zou het mooi zijn als we het tij kunnen keren. Voeding, beweging, ontspanning en een gezonde omgeving (zowel in fysiek als sociaal opzicht) zijn de pijlers waarmee we onze gezondheid, zeker op jonge leeftijd, positief kunnen beïnvloeden. Ik maakte deze havermout koekjes (in zeer veel varianten) die in elk geval 100% voedingswaarde en verder niks bevatten. Stoppen met lege/loze voedingsmiddelen met veel suiker, slechte vetten en veel te weinig vezels is vanuit mijn vak de eerste stap voorwaarts. De komende weken ga ik flink wat varianten op dit koekje maken. Hieronder de vergelijking met een totaal willekeurig koekje uit de supermarkt:

Vergelijking met 26 gram Sultana en dit koekje van 35 gram

Dit zelfgemaakte koekje levert 23.7 minder calorieën, vooral omdat het slechts 1.7 gram suiker (en dan ook nog uit natuurlijke bron) levert in plaats van 9.8 gram. Bovendien levert het zeker de helft meer vezels, de helft meer eiwit en veel minder natrium. En niet onbelangrijk, zeker voor een kind: het levert vet! Ons brein heeft naast een evenwichtige aanvoer van glucose (daarmee wordt GEEN witte suiker of fructose bedoelt) een goede aanvoer van vetten nodig. Eiwitten en gezonde vetten moeten een zich ontwikkelend brein helemaal opbouwen. Zeker in de jeugdjaren is het daarom belangrijk om optimaal & gezond te eten. Met gezond oud worden kun je niet jong genoeg beginnen.

Tip: de hoeveelheid ingrediënten is ook nog eens een stuk natuurlijker, voedzamer en vullender dan in het appelkoekje:

Ingrediënten Appel Sultana: TARWEbloem, rozijnen 26,5%, suiker, plantaardige olie (zonnebloem), vulstof (maltitolstroop), maltodextrine, bevochtigingsmiddel (glycerol), HAVERvezels 1,2%, rijstebloem, TARWEzemelen, LACTOSE en MELKeiwitten, glucosestroop, appelsap concentraat 0,4% (eq. 2,8% appel), magere MELKpoeder, rijsmiddelen (natrium- en ammoniumcarbonaten, difosfaten), zout, kaneel, natuurlijk aroma, geleermiddel (pectine), zuurteregelaars (natriumcitraten, citroenzuur), stabilisator (calciumlactaat).

Tip: Dit koekje zal voor iemand die dagelijks suiker gewend is lang niet zoet genoeg zijn. Je kunt daarom wat suikervrije jam op het koekje smeren. Mijn absolute favoriet is rozenbotteljam zonder suiker van Fiordifrutta. Smeer er steeds minder op zodat je uiteindelijk de pure smaak van dit koekje overhoudt.

Een erg lekkere variant vind ik deze ZONDAGSE-HERFST-HAVERMOUTKOEKJES:

  • 300 gram gepureerd fruit (erg lekker is half banaan, half goudreinet)
  • 250 gram havermout
  • 75 gram kastanje-, kamut of een ander volkorenmeel
  • 100 gram amandelmeel (of zelf amandelen malen)
  • 1 a 2 theelepels kaneel
  • 50 gram cranberries (gezoet met appeldiksap)
  • 50 gram kokosrasp
  • 50 gram cacao nibs
  • 30 gram honing
  • 100 gram roomboter, Ghee of kokosolie
  • 100 ml haverroom

Bereiding zie boven. Maak ze eens met een mini ijsbolletjes lepel. Leuk en erg makkelijk om te doen en alle koekjes worden gegarandeerd even groot. Bekijk na een half uur of je ze uit de oven haalt of ze nog iets harder wilt bakken.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.