Skip to content

Haverkorn met Omega 3

Hoe bijzonder dat je een supervoedzaam, supermakkelijk en supergezond broodje kunt maken van hele haverkorrels, lijnzaad en pitten? Erg lekker, vind ik. Het heeft een beetje de look & bite van roggebrood.

Bereiding

 1. Week de haverkorrels (doe liever een pond of kilo tegelijk en vries een deel in als je tijd wilt besparen) een nacht in water met citroensap. Gooi het weekwater weg, voeg nieuw water toe en breng het aan de kook (evenveel water als het gewicht van de korrels) Giet na 35 minuten koken eventueel de rest van het kookwater af. Het lekkerst is om de pan met korrels nog even een paar uur in een hooikist/hooimadam of wollen delen te laten garen.
 2. Weeg de benodigde hoeveelheid korrels voor 1 (of meer natuurlijk) brood af.
 3. Blender de lijnzaad en pitten, er mogen zeker wat grove stukjes in blijven.
 4. Doe het in een kom en voeg de rest van de ingredienten toe. Laat nog even staan tot het stevig is.
 5. Doe een stuk bakpapier (iets groter zodat je een deel kunt gebruiken om het over de bovenkant van je brood te vouwen) in een klein bakblik (circa 26 x12 cm ) Druk het heel stevig aan met de bolle kant van een lepel.
 6. Verwarm de oven voor op 140 graden. Zet deze terug naar 100 graden en zet het brood erin. Bak het ruim 1 uur. Laat nog zeker een uurtje staan nadat je de oven uit hebt gezet.
 7. Laat afkoelen op een rek en zet het brood vervolgens in de koelkast. Pas na enkele uren in de koelkast is het brood goed te snijden. Snijd het in lekkere dunne plakjes

Ingrediënten

 • 350 gram gekookte haverkorrels
 • 70 gram lijnzaad
 • 45 gram pompoenpitten
 • 45 gram zonnebloempitten
 • 150 gram water
 • 20 gram appelazijn
 • 20 gram psyllium vezel
 • 40 gram veldbonenmeel (of ander plantaardig proteinemeel)
 • 6-7 gram keltisch zeezout
 • Evt. nog een theelepel agar agar

Gezondheidstips

Is het niet bijzonder dat je zo gemakkelijk zelf je brood kunt bakken op een gezonde manier? Veel mensen proeven dit brood bij mij en zeggen dan: “het is toch veel gemakkelijker om het kant en klaar te kopen?” Klopt helemaal, maar…….dan is de biologische variant echt stukken duurder dan dit zelfgebakken brood. En wat ik belangrijk vind is dat Omega 3 vetzuren (uit het lijnzaad en de pompoenpitten) niet op hoge temperaturen worden bereid. En dat is toch vaak het geval bij de industriele bereiding. De zeer waardevolle Omega 3 vetzuren, waar menigeen zo’n tekort aan heeft, zijn niet meer bruikbaar voor jouw lichaam en brein om al hun taken voor jouw hormonen, immuunsysteem, darmen en neurotransmitters optimaal uit te voeren als ze flink boven de 100 graden verhit zijn geweest. Dus maak ik het graag zelf om mijn lichaam en brein van deze krachtpatsers te voorzien.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.