Haver wafels (10-12 stuks)

Mijn alternatief voor rijstwafels

Bereiding

Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Vet een bakplaat in met Ghee, roomboter of anders olijfolie. Maak 10-12 platte wafels (of ca. 22 mini wafels) van het mengsel met behulp van een uitsteekvorm van ca. 7 cm diameter. Zet ze een half uur in een voorverwarmde oven op 140 graden. (Eventueel keer je ze na 20 minuten even om en zet ze dan nogmaals 10 minuten in de oven) Laat afkoelen op een rooster. Heerlijk als ontbijt, tussendoortje, lunch of bijgerecht bij het diner. Doe er een lekkere groentespread, hummus op (of een keer een lekker eigengemaakte chutney) Je kunt ze ook alleen met wat roomboter of Ghee eten. Zeker als je ze bij een soepje of salade serveert.

Je kunt met dit recept eindeloos variëren. Als je ze als borrelhapje wilt gebruiken kun je er ook allerlei kruiden, knoflook of specerijen door doen. Mijn favoriete lunch afwisseling is: doe 1 flinke eetlepel mediterrane kruiden, ca. 75 gram Pecorino kaas en 1 a 2 maatschepjes Super Soep Tomaat door het havermengsel. Dan wel zeker 2 gram minder zout gebruiken. Erg lekker met een stukje avocado erop.

Ingrediënten

  • 300 gram gekookte, afgekoelde haverkorrels
  • 4 gram Keltisch zeezout
  • 2 biologische eieren (of ca. 160 gram rauwe, zeer fijn geraspte/geblenderde aardappel)
  • 50 gram quinoa vlokken (of gepofte* quinoa of havergrutten. Of in plaats van vlokken 50 gram boekweitmeel)
  • 35 gram boekweitmeel (+ evt. 50 gram extra als je geen vlokken of grutten gebruikt)
  • evt. 25 gram gesmolten roomboter, Ghee of kokosolie

Gezondheidstips

Tip à la Rineke: Qua beet en smaak lijken deze wafels natuurlijk niet op rijstwafels. Maar ik bedacht ze wel als vervanger voor rijstwafels. Speciaal voor mensen met een gluten-intolerantie*. Omdat ze glutenvrij zijn, weinig calorieën bevatten en ze super gemakkelijk zijn eten veel mensen zeer regelmatig rijstwafels. Als ze volkoren zijn bevatten ze inderdaad heel wat meer vitale stoffen (vitamines, mineralen en sporenelementen) dan het gemiddelde (kant en klare) glutenvrije brood/cracker/koekje. Maar… rijstwafels (zeker als je ze zonder een eiwitrijk beleg of heel regelmatig eet) zijn flink ontregelend voor je bloedsuikerspiegel. Glutenvrij eten kan met flink wat 'ups en downs' in energieniveau gepaard gaan door de schommelingen in bloedsuikers. Speciaal voor hen bedacht ik deze glutenvrije, eiwitrijke variant voor rijstwafels. Super simpel te maken, lekker, voedzaam, op alle eetmomenten van de dag bruikbaar en ook nog eens boordevol mineralen en sporenelementen. 

*Let op: het gros van de mensen die last van gluten hebben, hebben een glutenintolerantie. Ongeveer 1% heeft echt last van een allergie. De mensen met een gluten-allergie moeten er op letten dat hun haver en quinoa het 'glutenvrij logo' bevatten. Voor de mensen met een intolerantie is dat niet noodzakelijk.