Skip to content

Haver Plaatkoek met groente/kruiden boost

Alsof je pizza eet!

Bereiding

De boerenkool (of andere kool/bladgroente) heel fijn snijden: des te fijner, des te lekkerder. Alle ingrediënten goed mengen (met uitzondering van het ei) en even proeven. Als het goed op smaak is ook de eieren erdoor mengen. Verdeel het mengsel in twee porties en leg ze op bakpapier op 2 bakplaten (van ca. 26 x 37 cm) of 1 grote bakplaat. Zet het 30—35 minuten in de oven op 140 graden. Haal ze eruit en smeer de pesto erover. Verdeel vervolgens alle ingrediënten van de door jouw gekozen topping erover (zie voorbeelden) en sprenkel er vervolgens nog wat olijfolie over. Serveer met een salade of gestoomde groenten. Ook lekker als koude lunch. Wil je een deel invriezen? Laat dan de pesto en de topping achterwege tot je deze plaatkoek opeet.

Tip: in plaats van bladgroente kun je ook kiezen voor 100 gram brandneteltoppen en 100 gram bladgroente. Zie dit filmpje over brandnetels.

Ingrediënten

  • 200 gram boerenkool (of spinazie, brandneteltoppen of melde blad)
  • 500 gram afgekoelde gekookte haver- of gerstkorrels
  • 150 gram meel (bijvoorbeeld gerst-, teff-, haver-, boekweit-, spelt- of kamutmeel of een meelmengsel)
  • evt. 100 gram geraspte oude schapen- of geitenkaas, feta of een andere kaas
  • 1 dessertlepel zeewier vlokken
  • 2 tenen knoflook
  • 2 a 3 eetlepels olijfolie
  • Peper en zout naar smaak
  • Eventueel gemalen rozemarijn, mediterrane kruiden
  • 3 eieren

 

 

Topping ideeën

  • half potje rode of groene pesto per plaatkoek*
  • een flinke hand verse groene tuin- en/of onkruiden
  • rucola, veldsla, sla
  • flinke hand (on)kruiden en als ze er zijn; eetbare bloemen
  • eventueel groene/witte asperges/schorseneren
  • eventueel gegrilde paprika
  • olijven of kappertjes
  • geblancheerde seizoensgroenten
  • mengsel van gefruite uien en paddestoelen
  • kortom; wat je maar in huis hebt of aan restjes over hebt
  • hand geroosterde noten en pitten of wat Grie, halloumi, feta, buffelmozzarella, kiemen of wat edelgistvlokken.

* ik gebruik altijd mijn zelfgemaakt ‘onkruiden pesto/spread’.

Gezondheidstips

Als er een ding is waarmee je je gezondheid kunt verbeteren dan is het wel met meer variatie en meer (oplosbare) vezels eten. Haver, gerst, groentes, noten, zaden etc. bevatten deze volop. Deze vezels dienen als voedsel voor jouw darmbacteriën. De gezondheid en diversiteit van jouw darmbacteriën bepalen voor een zeer groot deel jouw gezondheid. Alleen al door te variëren met granen/melen (veel van ons voedsel bevat enkel tarwebloem) en groenten/ (on)kruiden van het seizoen, kun je al mooie stappen zetten. Zie veel meer info en recepten (Weten van (H)eerlijk eten deel 2). Of zie mijn weetje ‘Goed gastheer zijn voor je darmbacteriën’.

Het mooiste van dit gerecht is dat je het zo ongelooflijk mooi naar eigen smaak kunt maken. Net zoals je de topping van je pizza in een restaurant helemaal naar eigen smaak maakt. Ik maak de topping ook wel eens van nagenoeg alleen uien, knoflook en kruiden. Met daar bovenop dan nog wat verse blaadjes, noten en wat olijven. Je kunt het zo uitgebreid doen als je wilt. Maar super simpel is dus ook erg lekker!

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.