Eigengemaakt haver melk

Maak je eigen haver'melk'

Bereiding

Als brood een vast onderdeel van je voeding is, week je de havermout het liefst een nacht in water met een lepel citroensap (als dit niet het geval is kun je direct aan de slag. Zie ook het weetje over fytinezuur). De volgende ochtend kun je het zeven en goed afspoelen. Voeg 1 liter water en een snufje zout aan de haver toe en maak er in de blender een gladde witte massa van. Zeef de ‘melk’ met een kaasdoek of hele fijne zeef en doe nogmaals de pulp met 200 ml extra water in de blender. Zeef opnieuw en voeg het johannesbroodpitmeel toe (het mooist is om het even aan te lengen met wat havermelk en het nog even goed te blenderen). Bewaar je haver‘melk’ in de koelkast. Goed schudden voor gebruik.

Als je geen havermout maar gekookte haverkorrels gebruikt hoef je het ook niet vooraf te weken. Door het koken verliest een graan ook een groot deel van het fytinezuur. 

(H)eerlijke smaakjes:

  • Ik houd van gefermenteerd voedsel; doe een zakje waterkefir-starter (eenvoudig te bestellen via de Ferment company) en 2 in stukken gesneden dadels door je havermelk en laat het minimaal 12 uur fermenteren. Als je het langer laat fermenteren wordt het zuurder. Dus voor wie houdt van zuur….laat het iets langer fermenteren. Daarna in de koelkast bewaren!
  • Als welkomst borrel kun je er een scheutje Cointreau of Limoncello door doen
  • Als kinderdrankje kun je er 2 rijpe bananen en een scheutje citroensap door doen
  • Als golden milk kun je dit door ca. 500 ml doen: 2 theellepels kurkuma, 1 kleine theelepel gember, 1/2 theelepel kardemom, kaneel, snufje gember en evt. een beetje kokosolie, Ghee en/of honing. Opwarmen in een pannetje en warm drinken.
  • Als anijsdrankje kun er 1 afgestreken koffielepel anijszaad door doen (direct bij de eerste keer als je de haver blendert)

Ingrediënten

  • 125-130 gram havermout of nog veel lekkerder en ‘voller’: 200-225 gram gekookte haverkorrels
  • 1 liter water 
  • snufje zout
  • 3-4 gram johannesbroodpitmeel

Gezondheidstips

Haver ‘melk’ is eigenlijk flink misleidend. Melk komt van een koe en wordt bij de eiwitbronnen gerekend. Dat geldt niet voor havermelk en andere plantaardige 'melk' drankjes. Als je havermelk koopt in de supermarkt (ik vind het niet lekker: vaak veel te zoet en bovendien is er vaak Omega 6 in de vorm van zonnebloemolie aan toegevoegd) kun je het eiwitgehalte niet beïnvloeden. Als je zelf havermelk maakt kun je het eiwitgehalte wel wat opporren door simpelweg meer haver toe te voegen. Natuurlijk kun je ook wat neutrale proteïne toevoegen aan je melk. Ik vind de kleur dan niet meer mooi en het mondgevoel minder prettig, maar voor wie een grotere eiwitbehoefte heeft is dit zeker een idee.