Skip to content

Haver goudrenetten plaattaart

Met goji bessen.

Bereiding

Doe het meel in een kom en voeg de eieren, de gesmolten kokosolie en de andere ingrediënten (met uitzondering van de appels en het zuiveringszout) toe en meng het met een mixer met deeghaken. Schil en snij de goudreinetten in kleine stukjes. Houd eventueel wat achter om in mooie maantjes te snijden om mee te garneren. Doe de appels bij het havermeel mengsel en kneed het met je handen (een mixer mag ook, maar dat gaat niet makkelijk omdat het een zwaar deeg is) tot een homogene massa. Proef even of het mengsel op smaak is en voeg er anders nog wat specerijen, citroen, palmsuiker/kokosbloesem suiker of stevia aan toe. Ten slotte meng je het zuiveringszout er door. Schep alles in een bak- of springvorm, het mengsel goed aandrukken, de partjes appel ter garnering erop leggen en ca. 35-45 minuten in een voorverwarmde oven op 150 graden bakken. Na het afbakken kun je er evt. nog een extra lepel Goji bessen overheen strooien.

* Havermeel kun je kant-en-klaar kopen bij de natuurvoedingswinkels. Je kunt eventueel ook havervlokken in de blender doen en er dan zelf havermeel van maken.

** Kies bij gebruik van palmsuiker wel voor een Fair Trade product. De winning van palmsuiker is zeer intensief (zie bijlage Suiker en Suikervervangers).

Ingrediënten

  • 150-200 gram volkorenmeel* (bijvoorbeeld gelijke delen haver- & boekweitmeel)
  • 100 gram amandel- of kastanjemeel (of deels gekookte tamme kastanjes)
  • circa 800-850 gram biologische goudreinetten (of Elstar)  *
  • 3 eieren (of 2 eieren + 10 gram psylliumvezels) Of circa 50 gram lupinemeel)
  • circa 100 gesmolten kokosolie (of Ghee of roomboter)
  • 2 volle theelepels kaneel
  • 1 theelepel kardemom

* je kunt natuurlijk ook een deel vervangen door rijpe peren.

  • eventueel 1 volle koffielepel kokosbloesemsuiker of ca. 10-15 druppels stevia*
  • snufje zout
  • flinke scheut citroensap + eventueel de rasp
  • circa 60-75 gram gedroogde vruchten (abrikozen, pruimen, vijgen of goji bessen)
  • circa 100 gram gehakte noten/pitten/zaden (gebruik een deel als garnering)
  • evt. (voor een iets rijzend effect) 1 theelepel zuiveringszout

* Maar je kunt na het bakken of natuurlijk wat rauwe honing erover doen.

Gezondheidstips

  • Haver en boekweit zijn niet alleen voor mensen met darmproblemen maar ook voor mensen met overgewicht / verstoorde bloedsuikerspiegel een prachtig graan. Ze bevatten van nature geen gluten(gliadine), tenzij door besmetting met gluten in de fabriek en hebben veel minder effect op de bloedsuikerspiegel dan andere granen.
  • Zelf eet ik dit regelmatig als feestelijk ontbijtje. (met nog wat walnoten, een scheutje walnootolie en wat warm fruit) Niet alleen lekker en voedzaam maar ook verwarmend. Heb je niet zoveel (spijsverterings) energie of ben je kouwelijk aangelegd? Dan kan de dag starten met een verwarmend ontbijt een goede gewoonte zijn. Zie verder mijn artikel “warm en verwarmend voedsel”.
  • Onze hoge inname van tarwe en tarwebloem is een belangrijke uitlokker van buikvet. En buikvet is weer een belangrijke veroorzaker van chronische en degeneratieve ziekten en ontstekingen. Tarwe en tarwebloem sterk beperken kan dus een goede maatregel zijn om extra pondjes te voorkomen.
  • Omdat het meel geen gluten bevat (tenzij door besmetting met andere granen) heeft deze taart niet de luchtige structuur als een appeltaart van tarwe. Daarom wordt ze zelden gebruikt door bakkers. Jammer, want het is zo lekker en zo gezond! Door de relatief grote hoeveelheid appels heeft het ook een totaal andere bite dan een ‘gewone’ appeltaart. Door veel appels te gebruiken voeg je een prachtige hoeveelheid vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels toe. Zeker als je de schil (doe dit alleen bij onbespoten appels) laat zitten. De schil bevat namelijk de meeste voedingsstoffen en antioxidanten.
  • Goji bessen staan bekend om hun uitzonderlijke gehalte aan antioxidanten. Luteïne en zeaxanthine zijn zulke antioxidanten. Deze bieden met name bescherming tegen oogklachten en hart- en vaatziekten.
  • Maak een appeltaart bijvoorkeur van valappels (of peren) Dat scheelt veel geld!

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.