Hartverwarmend groen soepje
Bereiding
Ui en knoflook fruiten in de kokosolie. Daarna het water met de bouillonblokjes aan de kook brengen. Vervolgens de broccoli, de in stukken gesneden aardappel en de bleekselderij en op het laatst eventueel de courgette erbij doen en gaar laten worden. Doe de groenten er pas in als het water kookt, dat vermindert het vitamineverlies door het kookproces (dit geldt overigens voor alle groenten die je kookt). De pan van het vuur halen, de soep pureren en rozemarijn erdoor doen. Op smaak brengen met peper en zout of shoyu. Eventueel garneren met de bieslook.
Variatie:
- 1 theelepel gemalen brandnetel (maar veel lekkerder is een twaalftal brandneteltoppen)
- ook een paar takjes jong duizendblad er doorheen snipperen is lekker en goed voor het hart
- wat verbrokkelde schapenfeta (voor o.a. je Omega 3 vetzuren) er overheen strooien
- wil je je soep nog gezonder en ‘pittiger’? Doe dan de knoflook er pas door als je de pan van het vuur hebt gehaald
- vervang de gember en rozemarijn door een afgestreken eetlepel mosterd
- doe er geen rozemarijn, gember of mosterd door maar gebruik op het laatst 2 maatschepjes PUUR Rineke Super Soep Groente.
Ingrediënten
Ingrediënten
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- een lepel kokosolie, roomboter of Ghee
- 1 liter water
- 2 biologische kruidenbouillonblokjes of ca. 25-30 gram Super Bouillon
- 1 stronk broccoli
- 5 stelen bleekselderij (eerst even met dunschiller erover)
- circa 3 aardappelen
- evt. 1 geklutst ei. Let op: ei altijd in kokende soep klutsen!
- evt. 1 courgette
- 2 koffielepels gemalen rozemarijn of 3 takjes heel fijngesneden verse rozemarijn
- ½ theelepel gemalen gember
- evt. wat verse bieslook ter garnering
- peper, (kruiden)zout of beetje shoyu
Gezondheidstips
- Broccoli is onder de groenten de koploper wat betreft antioxidanten en beschermende stoffen. Alle groenten zijn goede bronnen van mineralen als calcium en kalium. Door brandnetel (en eventueel duizendblad) aan deze soep toe te voegen zorg je ook voor magnesium (de mineralen kalium, calcium en magnesium horen altijd in balans te zijn voor een gezonde hartwerking).
- Ui en knoflook mogen niet ontbreken in een soepje voor ons hart. Aardappelen zijn prima bronnen van kalium, dus gezond voor het hart. Helaas zijn ze ook bloedsuikerverhogend, wat een insulinepiek geeft. In deze soep valt dat reuze mee door de hoeveelheid vezels uit de groente en de eiwitten die je aan deze soep kunt toevoegen: ei, schapenfeta.
- Rozemarijn mag gewoon niet ontbreken vanwege het positieve effect op de doorbloeding en zijn goede antioxidantcapaciteit.
- Tussen de middag soep eten met daarin veel (gepureerde) groenten is een mogelijkheid om een gezonde hoeveelheid van ongeveer 300-500 gram per dag binnen te krijgen. Alleen met groenten bij je avondeten wordt dit moeilijk.
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.