Half-om-half hamburgertjes
‘Boer’gondisch duurzaam tafelen.
Bereiding
Doe het gehakt in een kom en meng alle ingrediënten er goed doorheen. Maak er hamburgers of (mini) gehaktballen van. Doe olie of boter in een koekenpan en laat dit zachtjes warm worden. Doe je hamburgers erin en voeg na een paar minuten een klein beetje water toe*. Bak ze om en om tot ze gaar zijn. Besprenkel iedere hamburger daarna met wat tamari en strooi er wat peper over. Erg lekker met een maaltijdsalade erbij. Handig: ze zijn ook goed in te vriezen.
*Gehaktballetjes bakken en direct wat water toevoegen? Ja, voor jouw gezondheid is dat de mooiste optie. Bruine korstjes (of dat nu van vlees, brood of kaas is) geven zogenaamde AGEs. Dit zijn vrije radicalen die flink wat impact kunnen hebben op de conditie van je brein en vaten. Lees er hier meer over >
Ingrediënten
Ingrediënten
- 250 gram biologisch rundergehakt
- 50 gram havermout fijn
- 25 gram boekweitmeel of (nog eiwitrijker) pompoen- of zonnebloempitproteïne
- 100 gram fijngehakte waspeen of winterwortel
- 1 teen knoflook
- 50 gram zeer fijn gesnipperde ui
- 25 gram biologische bouillon (anders peper en zout naar eigen smaak)
- 1 à 2 volle eetlepels zeer fijn gesneden of gemalen rozemarijn*
- linke scheut olijfolie plus een beetje olijfolie, ghee of kokosolie om in te bakken
- 1 à 2 theelepels tamari
* Ga je de burgers met dikke plakken rode biet serveren dan is het lekkerder om voor een flinke eetlepel mosterd te kiezen in plaats van rozemarijn.
Gezondheidstips
Veel vlees eten is noch voor onze eigen gezondheid noch voor die van het milieu wenselijk. Maar er is niets op tegen om met mate goed en duurzaam vlees te eten. Sterker nog: af en toe vlees eten levert je een lagere voetafdruk op dan helemaal geen vlees eten. Steeds meer boerderijwinkels verkopen het vlees van hun eigen duurzaam gehouden dieren. Zo krijgt de boer een betere prijs en weet jij een stuk meer over de herkomst van je voedsel: een ‘boer’gondisch duurzame manier op weg naar een betere gezondheid. Bij een koeienboer kun je ook direct zelf zien of de koeien grasgevoerd zijn: vlees van graan/mais/soja gevoerde dieren is vooral rijk aan het ontstekingsbevorderende Omega 6, die van loslopende grazende dieren aan het ontstekingsremmende Omega 3(1). Ook bevat vlees van loslopende dieren het hoogste gehalte aan het vetzuur CLA dat bij laboratoriumdieren (al bij heel weinig CLA in hun voeding) aanzienlijk lagere risico’s op kanker gaf. En bij vrouwen in de menopauze lijkt experimenteel onderzoek erop dat hogere CLA waardes beschermen tegen borstkanker(3).
Bronnen:
(1)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20807460
(2)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8039138
(3)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11525591
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.