Skip to content

Groentestoof

Bereiding

Was, punt en breek de sperziebonen. Gebruik je spruitjes en zoete aardappel, verwijder dan de losse buitenste blaadjes en kerf de onderkant in van de spruitjes. Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Laat ze beetgaar stomen in een stoompannetje en spoel ze daarna af. Fruit de gesnipperde uien en knoflook in de olie. Doe de specerijen, tomatenpuree en santen (of kokosmelk) erbij en laat een paar minuten pruttelen. Let goed op of er nog een flinke scheut water bij moet. Doe dan de schoongemaakte en in stukken gesneden champignons + bonen/spruitjes erbij. Laat heel even op een zacht vuurtje pruttelen, proef en voeg naar hartenlust nog iets van de ingrediënten toe. Als je het als saus wilt serveren, kun je dit gerecht nog wat vloeibaarder maken. Serveer op een boekweit pannenkoek, met een wrap of met gekookte quinoa of haverkorrels etc. Als je geen quinoa of haver kiest, kun je het ook opdienen met een gepocheerd eitje of een beetje gestoomde kip.

Ingrediënten

voor 4 à 5 personen
 • 750-850 gram sperziebonen (of spruitjes en zoete aardappelen)
 • 3 (rode) uien
 • 2 tenen knoflook
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1,5 eetlepel koriander
 • 1 a 1,5 eetlepel kaneel
 • eventueel 1 eetlepel gemalen fenegriek
 • snufje gemalen chili, pikante paprika of cayenne
 • 200 gram tomatenpuree
 • 50-60 gram santen of 400 ml kokosmelk
 • 250 gram kastanjechampignons of paddenstoelenmix (of in voorjaar asperges)
 • op smaak brengen met peper/zout, tamari

Voor de garnering: wat verse groene kruiden, kiemen of microgroente, kasha, gepocheerd eitje, gehakte noten of wat je maar lekker lijkt.

Gezondheidstips

Dit is een van mijn favoriete recepten uit mijn boek ‘Alles draait om je hormonen’. Het heet ‘sperziebonenstoof’ en staat op blz. 254. Maar het is natuurlijk niet elke maand sperziebonen seizoen. En sperziebonen uit Kenya zijn voor je hormonen misschien niet het beste idee.(1) Daarom maak ik het in de winter en herfst met spruitjes en zoete aardappel. Minimaal zo lekker als de sperziebonen variant! Het mooie aan dit gerecht vind ik ook dat je het iedereen aan tafel naar de zin kunt maken. Of iemand nu vleeseter, veganist of vegetariër is: je kunt de garnering aan ieders voorkeur aanpassen.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

 • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
 • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
 • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
 • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
 • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
 • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.