Skip to content

Groentebrood waar wat in zit

Zonder jodium geen gezonde hormoonbalans

Bereiding

Doe de broodmix in een grote kom, doe de fijn gehakte/gemalen pitten, de tomaten puree en het water erbij. Kneed het geheel met je handen of met een mixer met broodhaken en laat het op een warme plek (afgedekt) rijzen. Laat het brood minimaal 8-12 uur rijzen. Voeg dan ook de rest van de ingrediënten toe, kneed het opnieuw en zet nog even weg om te rijzen. Doe het dan in een ingevet bakblik in een voorverwarmde oven op 150 graden. Laat het ca. 60 minuten bakken (prik eventueel met een cocktail prikker in het brood. Als deze er schoon uitkomt is je brood gaar, dit is een beetje afhankelijk van de gebruikte groenten). Heel goed laten afkoelen voor je het aansnijdt! Erg lekker als lunchbrood maar ook heerlijk om het als avondmaal met een lekkere salade te serveren.

Ingrediënten

  • 1 pak broodbakmix Spelt Demeter (bevat zeezout dus geen geraffineerd of gejodeerd zout)
  • 150 gram fijn gehakte zonnebloem of pompoenpitten, lupinemeel of kikkererwtenmeel
  • 2 eieren
  • 200 ml biologische tomaten puree + 200 ml water
  • 2 eetlepels zeesla of Kelp vlokken, Norivlokken, verkruimelde Arame, een flinke eetlepel zeewieren poeder of 100 gram fijngeknipte Kelp Noodles
  • 2 ons fijngesneden spinazie of brandneteltoppen (of bijv. zeer fijn gesneden paprika, broccoli of bleekselderij)
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • flinke scheut olijfolie
  • 2 a 3 volle eetlepels Italiaanse kruiden, Mediterrane mix, basilicum, oregano of tuinkruiden.
  • ca. 4 gram agar agar als bindmiddel (anders een flinke theelepel psyllium, johannesbroodpitmeel of een kleine theelepel guar gom)
  • evt. nog wat fijngesneden olijven/ zongedroogde tomaten, verse basilicum, peterselie, een teentje knoflook en nog een beetje Keltisch zeezout

Gezondheidstips

TIP: met dit brood voeg je niet alleen heel wat gezonde stoffen en jodium toe, maar hoef je ook geen beleg te gebruiken. Als je het alleen besmeert met wat grasboter krijg je zelfs nog wat extra jodium! En als je kiest voor agar agar als bindmiddel krijg je ook nog extra jodium. Jodium, een onontbeerlijk sporenelement, niet alleen voor je schildklier maar ook voor je brein vitaliteit, je spijsvertering en je hormoonbalans.

TIP: als je meer gevorderd bent in het bakken van brood kun je ook met glutenvrije granen een dergelijk brood bakken. Of zelfs met alleen maar groentes!

TIP: let op dat je echt spelt meel koopt, er is veel kaf onder het koren. Des te minder er op het etiket staat des te beter. Met alleen de ingrediënten biologische spelt, gist en zeezout bak je een prima brood! Al die toevoegingen op andere etiketten zijn op zijn zachtst gezegd overbodig.

Meer recepten van Rineke

Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?

De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:

Over de bedenker van dit recept

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boekenlezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke

rineke-dijkinga-met-dienblad.e5b31b6a

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.