Groene spread
Chlorofyl bij de lunch, het diner of de borrel
Bereiding
Begin met het pureren van de spinazie in je foodprocessor. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe. Proef en maak verder op smaak met wat extra pesto, peper of zout.
* (On)kruiden die ik vaak verwerk in een groene spread/pesto: zevenblad, melde, paardenbloem, duizendblad, zuring, knopkruid, vogelmuur, smalle weegbree, look-zonder-look, wilde rucola, oregano, bieslook (ook de bloemen), daslook, jonge rozemarijn. Ook brandnetel is perfect om te gebruiken (deze wel vooraf blancheren en daarna pas fijn hakselen)
Ingrediënten
- 100 gram spinazieblaadjes (of jonge andijvie, sla, snijbiet)
- Eventueel 1 a 2 theelepels zeesla, algenvlokken, groene gerst- of spirulinapoeder
- Eventueel 1 avocado
- Eventueel 2 volle eetlepels groene biologische pesto (op olijfolie basis)
- 1 a 2 tenen knoflook
- flinke scheut olijfolie
- peper en zout (of zeekraalzilt) naar smaak
- Eventueel wat fijngehakte walnoten of een paar eetlepels Edelgistvlokken)
Mijn absolute favoriet op deze spread is: verzamel allerlei eetbare (on)kruiden** (zoveel mogelijk verschillende soorten, zie bij bereiding) en was deze goed, blender ze fijn en meng ze tot een spread: Gebruik half spinazie- of een lekkere biologische pesto- en half (on)kruiden en maak op smaak op bovenstaande manier.
Gezondheidstips
Chlorofyl zou nooit mogen ontbreken in je voedingspatroon. En al zeker niet in de maanden waarin feestjes, verjaardagen en etentjes vaak voorkomen. Menige darm en lever moeten dan extra hard werken. Waarom ons lichaam dan niet even een handje helpen door chlorofyl te eten? Zie weetje chlorofyl. Door kaas en vleeswaren op je brood of cracker te vervangen door een groentespread werk je op een hele simpele manier aan een gezond zuur/base evenwicht. Kaas en vleeswaren zijn behoorlijk verzurend, een groente spread is juist basisch.
Deze spread is super simpel te maken. Door de pesto toe te voegen blijft het ook veel langer mooi op kleur en kun je het gerust een paar uur eerder klaarmaken. Maak de spread nog gezonder door er wat kiemen op te serveren. Serveer je de spread bij de borrel, dan zijn ze heerlijk met de rozemarijn toastjes.
Ik vind de spread heerlijk op een cracker tijdens de lunch, met een soepje erbij. Of als voorafje bij het diner met een lekker soepje. Elke keer als ik ze eet ben ik aangenaam verrast door de smaak. En elke keer trots dat het op deze manier gelukt is:
- Vegan: geen melkpoeders of andere dierlijke producten in verwerkt
- Zonder gist en zonder toevoeging van gluten*
- Alleen volkoren granen, geen bloem toegevoegd
- Nog geen 2 gram suiker per 100 gram Krekker, afkomstig van het graan zelf
- Met olijfolie in plaats van een omega 6-rijke olie
- Gebakken op een lage temperatuur; slechts 135 graden. Zie weetje over AGEs
Meer recepten van Rineke
Tip: waar zijn de ingrediënten te koop?
De recepten bevatten soms ingrediënten die je niet in de supermarkt vindt. In natuurwinkels, boerderijwinkels en online zijn ze vaak wel te koop. Mijn favoriete online adressen zijn:
- Het Blauwe Huis kruiden: biologische kruiden en specerijen (ook grootverpakkingen), klik hier voor hun webshop>
- Waldfarming: Voor pasta’s, hele granen en meelmixen van oude graan- en bonenrassen, klik hier >
- Grootverpakkingen meel (ook van oude en/of lokale graansoorten) kun je goed en goedkoop kopen bij o.a. de webshop van Mole’t Lam, De Zuid-molen, Zonnespelt, De Molenwinkel etc. Zoek je specifiek producten uit Westerwolde? Zie deze link.
- Kari’s crackers; voor crackers van de hele graankorrel, waar mogelijk van Nederlandse origine.
- De Woeste Grond: biologisch natuurvlees/bottenbouillon van dieren die hun hele leven hebben losgelopen.
- Your Well zeewieren, klik hier of hier >
- Hofweb: verse producten rechtstreeks van de boer, klik hier >
- Webshops als A Healthy Life, Puur en Fit en PUUR Mieke hebben over de hele linie ook gezonde droogwaren en keukenhulpjes.
Over de bedenker van dit recept
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis en recepten gratis kan blijven delen. Meer over Rineke
Disclaimer
Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige.
De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:
- Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
- Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
- Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
- In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
- Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
- Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.